Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не вярвате, но е истина: Две прости причини, поради които сме по-здрави през лятото

18 юни 2024, 05:20 часа
Реклама

С повишаването на температурите организмът укрепва имунитета си и вероятността да бъде засегнат от вирусна инфекция намалява донякъде.

Реклама

Проучване, проведено от университета в Кеймбридж, разкрива, че човешкият имунитет е по-силен през летния сезон и по-слаб през зимата, което в повечето случаи обяснява защо боледуваме повече през зимата.

Още: Чай от картофени обелки: За подобряване на кръвообращението и лечение на камъни в бъбреците

Изследователите са анализирали генетичните данни на 23 000 мъже и жени от цял свят и са установили, че генът, който е в основата на инфекциите, е по-активен през летния сезон.

Изследователите обясняват, че около 10 процента от човешките гени се активират повече през летните месеци. Това се дължи най-вече на промените в състава на човешката кръв през този сезон.

Причини, поради които сме по-здрави през летния сезон

Хората са по-здрави през лятото по две важни и много прости причини.

Физическа активност

През зимата температурите са ниски и се стъмва много рано, така че последното нещо, което искате да правите, е да стоите с часове навън. Стоенето вкъщи и прекаляването с храна насърчават натрупването на килограми.

През лятото работата се променя. Човек е по-активен, изгаря повече калории и има по-силно сърце.

Ограничено, но здравословно хранене

През летните месеци човек консумира по-малко храна и е по-малко гладен. Пазарите предлагат разнообразни здравословни храни, като например плодове, които превентират наддаването на тегло.

Човек е по-предразположен да яде по-малко храни, богати на въглехидрати, мазнини и захари. Плодовете и зеленчуците, които се намират на пазара, са сезонни, пресни и пълни с витамини и минерали.

Още: Корен от глухарче: Как да го използваме за прочистване на организма

През лятото хората пият повече вода и пресни сокове, които утоляват жаждата, но снабдяват тялото и мозъка с най-необходимите хранителни вещества.

Не на последно място, човек има по-добро настроение благодарение на витамин D и не намира за необходимо да потиска скуката с храна.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес