Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ яжте тези зеленчуци в жегата

16 юли 2024, 15:55 часа

В горещите дни много хора се стараят да консумират предимно плодове и зеленчуци. В много случаи подобно решение е правилно. Тази храна действа свежаващо и помага на организма при високи температури. Но има зеленчуци, които, напротив, пречат на тялото в жегата. Пример за това са лукът и чесънът.

Зеленчуците, които не трябва да се ядат в жегата

Причината е проста: в резултат на яденето на лука и чесъна тялото се затопля повече, телесната температура се повишава и изпотяването се увеличава. Тялото губи вода, което увеличава риска от дехидратация и рязко влошаване на здравето. Ето защо в горещите летни дни е препоръчително да избягвате да ядете лук и чесън.

По същата причина не трябва да добавяте много сол към храната си в горещо време. Прекомерното количество лютиви подправки също може да причини вреда на тялото, според изданието The Health Site.

Ползи от лука и чесъна

Въпреки че не е добре да се консумират в жегата, лукът и чесънът имат куп полезни свойства. Лукът съдържа висока концентрация на витамини и минерали, особено витамин С, В, РР, желязо, флуор, магнезий и др.

В тези зеленчуци има най-много пестициди

Лукът е естествен „антибиотик“, който укрепва човешкото здраве като цяло и го поддържа при настинки. Високата концентрация на хранителни вещества прави лука незаменим зеленчук в условията на зимно-пролетен дефицит на витамини.

Антибактериалните свойства на лука се обясняват с наличието на фитонциди в него, които могат да бъдат бариера за проникването в тялото на патогенни микроби. Една от често срещаните рецепти за борба с вирусни заболявания е да се вдишва миризмата на лук от нарязани парчета няколко пъти на ден: в този случай етеричните масла, които неутрализират бактериите, влизат в носната кухина.

Лукът стимулира храносмилането, влияе благоприятно на метаболизма, подобрява кръвообращението и намалява нивата на холестерола в кръвта. Освен това повишава апетита и стимулира производството на стомашен сок.

Както лука, така и чесънът е растителен концентрат от полезни витамини и минерали, най-уникалните от които са алицин и фитонциди. Сред полезните свойства на чесъна могат да се отбележат следните.

Антивирусните свойства на чесъна се обясняват с наличието на алицин в неговия състав, елемент, който има бактерициден ефект. Ето защо чесънът е толкова ефективен при лечението и профилактиката на настинки и инфекциозни заболявания: алицинът всъщност е естествен враг на вирусите.

Чесънът помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта – алицинът също е отговорен за това. Но има едно „но“: ефектът от алицина е временен, тоест чесънът помага само леко и при постоянна употреба. Намаляването на нивата на холестерола в кръвта води до намален риск от атеросклероза и понижаване на кръвното налягане.

Чесънът има и антибактериални свойства (фитонциди). Чесънът предотвратява разпространението на патогенни бактерии в тялото, така че консумацията му намалява вероятността от разпространение на стафилококи, дрожди, патогени на дизентерия и др.

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес