Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мед - може ли да се яде от диабетици и как влияе на кръвната захар

14 октомври 2024, 15:59 часа

Ако имате диабет тип 2 или сте изложени на висок риск от него, може би сте чували твърдения, че медът може да е по-добър за вас от другите подсладители. Но докато медът може да има някои ползи за здравето, той все пак е източник на проста захар и въглехидрати. И ако имате диабет, трябва да броите въглехидратите си през целия ден, особено ако използвате лекарства като инсулин. Ето какво трябва да знаете, преди да решите как да използвате меда във вашата диета.

Вижте още: Кардиолог: Дава грешни резултати - ето как правилно трябва да мерите кръвното си налягане

Различен ли е медът от другите подсладители?

Медът е подсладител. На етикетите на храните се нарича още „добавена захар “, защото не е естествено част от други храни. Вместо това го добавяте към храната, за да ги подсладите. Медът е източник на въглехидрати. Тези въглехидрати идват предимно от глюкоза и фруктоза, които са прости захари.

Една супена лъжица мед има:

64 калории

17 грама захар

17 грама въглехидрати

0,06 грама протеин

0,04 грама фибри

Също така съдържа витамини и минерали като калий, калций, цинк и витамин С и антиоксиданти. Но не в значителни количества, така че не гледайте на меда като на основен източник на тези хранителни вещества.

Медът е различен от бялата или „трапезната“ захар, тъй като захарта не съдържа никакви витамини и минерали. Медът също има по-нисък гликемичен индекс (GI) от захарта. Гликемичният индекс измерва колко бързо един въглехидрат повишава нивата на кръвната захар. Медът има GI резултат 58, а захарта има GI стойност 60. Това означава, че медът (както всички въглехидрати) повишава бързо кръвната захар , но не толкова бързо, колкото захарта. Все пак не е голяма разликата.

Няма вероятност да има полза от замяната на захар с мед, ако имате диабет, тъй като те влияят на кръвната ви захар по подобен начин. Ако решите да ядете мед, уверете се, че знаете колко получавате. Храните, които съдържат мед или сос, може да съдържат повече въглехидрати, отколкото предполагате. Това може да повлияе негативно на кръвната Ви захар и способността Ви да приемате правилното количество инсулин.

Можете ли да ядете мед, ако имате диабет?

Експертите препоръчваха на хората с диабет да избягват всички храни с добавена захар. Сега някои казват, че е добре да ги ядете в малки количества като част от здравословната диета. Но ако приемате инсулин, много е важно да преброите броя на въглехидратите (включително мед), които приемате всеки ден. Това ви помага да определите правилната доза инсулин, която трябва да приемате.

Да останете в крак с броя въглехидрати и фибри, които ядете, също може да ви помогне да предпазите кръвната си захар от прекалено високо. Дори ако приемате инсулин, високата кръвна захар може да доведе до здравословни проблеми с течение на времето. Ето защо е добре да ограничите меда. Говорете с вашия лекар или диетолог, който е специалист по диабет, за да разберете какво количество е безопасно за вас.

Добър ли е медът при диабет?

Не всички експерти са съгласни дали медът е добър избор за хора с диабет. Изследванията показват, че медът има противовъзпалителни и антиоксидантни качества. Това може да е важно за хората с диабет, които често имат по-високи нива на възпаление в телата си. Но много храни доставят антиоксиданти, без да повишават кръвната ви захар. Така че определено нямате нужда от мед, за да получите тези хранителни вещества. Имате други опции, които биха били по-добри за вас.

Голяма част от изследванията върху диабета и меда са направени върху лабораторни животни. Но някои изследвания са направени и с хора.

Едно проучване на турски изследователи установи, че хората с диабет тип 2, които ядат 5-25 грама мед дневно в продължение на 4 месеца, намаляват своя хемоглобин A1c ( HbA1c ), което е мярка за контрол на кръвната захар през последните месеци. Но тези, които са приемали повече мед всеки ден, са забелязали повишаване на нивото на A1c. И със само 64 души в проучването - половината от които са получавали дози мед дневно - е трудно да се разбере дали резултатите се прилагат по-широко.

Вижте още: Броколи - варени или сурови предпазват от онкологични заболявания

Друго проучване установи, че ежедневната консумация на мед повишава нивата на A1c. Това проучване включва 48 души с диабет тип 2, половината от които са приемали доза мед в продължение на 8 седмици.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес