Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ленено масло - лекар изброи ползите за здравето от него

06 февруари 2024, 11:12 часа
Реклама

Лененото масло е една от най-популярните суперхрани. Руският лекар и диетолог д-р Наталия Губкова коментира полезните му свойства.

“През последните 10 години хранителните предпочитания в обществото се промениха значително. Все повече хора започнаха да обръщат повече внимание на качеството на продуктите, които купуват и предлагат на близките си. Например продажбите на ленено масло са се увеличили в световен мащаб. Много хора отказват да консумират слънчогледово масло и масло и заместват маслата в диетата си с масло от ленени семена”, казва д-р Наталия Губкова. Тя допълва, че уникалният химичен състав наистина прави това масло почти незаменим продукт.

Лекар: Това е най-полезното олио за мозъка - приемайте по лъжица и половина от него всеки ден

Полезни свойства на лененото масло

Сред най-ценните свойства на лененото масло, експертът идентифицира:

  • Високо съдържание на Омега-3, Омега-6, Омега-9. В това отношение продуктът е дори по-здравословен от рибеното масло и тлъстите морски риби (сьомга, риба тон, писия, сардини).
  • Съдържа много полезни хранителни вещества. Коментираното растително масло има практически неограничени запаси от витамини и минерали. Например фолиева киселина, витамини А, В, Е, F и К, желязо, цинк, калций, фосфор.
  • Забавя настъпването на старостта. Този ефект се постига благодарение на наличието в продукта на фитоестрогени-антиоксиданти, които успешно се борят със свободните радикали.
  • Минимално съдържание на въглехидрати и холестерол. За разлика от повечето растителни масла, това растително масло помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и благодарение на това свое свойство намалява риска от развитие на сърдечно-съдови патологии.

Лекарят допълва, че благодарение на ценния си състав лененото масло е способно:

  • Да стабилизира функцията на сърдечно-съдовата система;
  • Да подобри работата на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт;
  • Да намали риска от развитие на диабет тип 1 и 2;
  • Да укрепи имунната система;
  • Да нормализира функционирането на щитовидната жлеза;

Експертът пояснява, че включването на този продукт в диетата не отменя назначеното от лекар лечение на конкретно заболяване или състояние. 

Кой не трябва да консумира ленено масло?

Диетологът не препоръчва използването на продукта за хора, при които:

  • е установено обостряне на панкреатит;
  • дигностицирани са с уролитиаза;
  • страдат от стомашна язва;
  • оплакват се от хронични чревни заболявания;

Експертът допълва, че бременни и кърмещи жени не трябва да консумират това масло. Също така не трябва да се дава на малки деца под две години. Необходима е консултация с лекар преди приема на този продукт, ако човек има следните заболявания: чревна непроходимост, захарен диабет, рак на простатата или щитовидната жлеза, хипогликемия, диария.

“Ако маслото се е развалило и е придобило горчив вкус, то е опасно за консумация. Освен това при излагане на високи температури продуктът се превръща в отрова и не трябва да се консумира”, споделя още специалистът.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден приемате по лъжица ленено масло?

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес