Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Яденето на много зеленчуци през лятото е най-вредно за този орган

26 юли 2024, 15:30 часа

Лекарите Елена Малишева и Герман Ганделман обясниха защо състоянието на бъбреците може да се влоши през летния сезон.

Лекарите Малишева и Ганделман назоваха двете основни опасности за здравето на бъбреците през лятото. Първият рисков фактор според лекарите е недостатъчното пиене на вода, а вторият - консумацията на големи количества свежи зеленчуци.

Пресни зеленчуци - кога са вредни за бъбреците

Лекарите отбелязват, че една от основните опасности за бъбреците е активното потребление на зеленчуци през лятото. Най-голям риск представляват растителните продукти, съдържащи оксалова киселина - спанак, ревен, киселец, копър, магданоз, тученица и цвекло. Експертите предупреждават, че оксаловата киселина, когато се комбинира с калций (от млечни и ферментирали млечни продукти и напитки), води до образуване на камъни в бъбреците.

Зеленчуците, които имат колкото полза, толкова и вреда

Пренебрегването на физиологично обусловената нужда от хидратация по това време на годината „помага” за появата на камъни в бъбреците.

„При горещо и слънчево време човек се изпотява, губи вода, урината се концентрира и рискът от камъни в бъбреците се увеличава. Когато човек пие малко течност, той уринира малко, урината се концентрира и се образуват камъни”, каза д-р Ганделман.

Лекарят подчерта, че бъбреците „обичат“ водата. През лятото винаги трябва да имате бутилка вода със себе си. В горещо време трябва да се пие чиста течност без захар в количества най-малко 3 литра, категорични са специалистите. 

„Как да разберете дали пиете правилното количество вода? Човек пие достатъчно, ако ходи до тоалетната и уринира достатъчно количество. Оптималният варинат е урината да е светло жълта. Това означава, че пиете достатъчно вода и промивате бъбреците и пикочния мехур“, казва д-р Херман Ганделман.

По отношение на зеленчуците, лекарите припомнят, че техните полезни свойства не са за пренебрегване. 

Зеленчуците са ядливите части на култивираните растения. Влиянието им върху човешкото тяло е огромно, защото:

  • те са основният източник на витамини;
  • съдържат диетични фибри (фибри) и пектини, необходими за функционирането на стомашно-чревния тракт;
  • снабдяват организма с въглехидрати, минерали и микроелементи;
  • съдържат естери и органични киселини, необходими за храносмилането на животинската храна;
  • не съдържат мазнини и насърчават загуба на тегло;
  • намаляват риска от много заболявания;
  • „растителните” антиоксиданти в състава им забавят процеса на стареене, а фитонцидите се борят с паразитите и бактериите.

НЕ яжте тези зеленчуци в жегата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес