Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

20 април 2024, 06:40 часа
Реклама

Руският гастроентеролог д-р Дария Утюмова споделя кой е най-полезният зеленчук за здравето на костите

Най-полезният зеленчук за костите

Според специалиста броколите са с най-висока концентрация на хранителни вещества - 100 гр от него съдържат почти дневната нужда от витамини С и К. И двете вещества са изключително важни за човешкото тяло: например витамин С регулира функционирането на нервната система, отговаря за функциите на жлезите с вътрешна секреция, укрепва имунната система, бори се със стреса и окисляването, отбеляза специалистът.

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамин К, според гастроентеролога, помага за поддържането на нормално съсирване на кръвта и укрепване на костите. Калцият и магнезият, които също могат да бъдат получени от броколите, са не по-малко полезни за образуването на силна и плътна костна тъкан.

Д-р Дария Утюмова подчертава, че броколите отлично подпомагат храносмилането и функционирането на стомашно-чревния тракт като цяло. Фибрите, които са в изобилие в зеленчука, помагат за това.

Броколите съдържат още лутеин и каротеноиди – вещества, които са важни за здравето и зрителната острота.

„Същите вещества спомагат за неутрализирането на действието на свободните радикали, които с възрастта разрушават ретината на окото “, заключава специалистът.

За хора със затлъстяване и диабет тип 2 екстрактът от броколи е изключително важен.

В статия, публикувана в списанието Science Translational Medicine на 14 юни 2017 г., учените говорят за способността на веществото сулфорафан, намиращо се в броколите (както и в други кръстоцветни зеленчуци, зеле и брюкселско зеле), да намалява активността на 50 гена отговорни за проявата на симптомите на диабет тип 2. Проучването включва 97 пациенти с диабет тип 2, които са приемали екстракт от броколи в продължение на 12 седмици. Участниците без затлъстяване не показват ефект, докато участниците със затлъстяване отбелязват 10% намаление на нивата на глюкозата на гладно в сравнение с контролната група. Въпреки това, дозата антиоксидант, която участниците са получили общо, е 100 пъти по-висока от количеството, което се намира естествено в броколите.

Какви храни трябва да ядете за здрави кости?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес