Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази евтина храна чисти кръвта от холестерола, възрастните хора трябва да я ядат всеки ден

02 октомври 2024, 15:48 часа

Високият холестерол и свързаните с него атеросклеротичните плаки са изключително опасни. Диетологът Евгений Арзамасцев препоръчва ежедневната консумация на една евтина храна, най-вече на възрастните хора.

Тиквено семе при висок холестерол

Според експерта обикновените тиквени семки могат да пречистят кръвта от холестерол и също така да забавят растежа на атеросклеротичните плаки.

„Повечето възрастни хора имат проблем с високи нива на холестерол и атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Тиквените семки съдържат много здравословни мастни киселини, тъй като съдържат растителни мазнини“, казва д-р Евгений Арзамасцев.

Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола? 

В допълнение, лекарят уверява, че тиквените семки помагат да повлияят на липидния спектър и образуването на атеросклеротични плаки, намалявайки растежа им. И това не са всички полезни качества на този вид семена. Лекарят допълни, че тиквените семки, поради високото си съдържание на цинк и силиций, имат положителен ефект и върху имунната система и подобряват защитните функции на кожата.

Други ползи от тиквеното семе

Тиквените семки са богати на хранителни вещества, включително протеини, фибри, омега-3 мазнини, магнезий, цинк, желязо, мед, витамини от група В и антиоксиданти. Една порция обелени тиквени семки съдържа около 85 семена и набавя 18 процента от препоръчителния дневен прием на магнезий и 19 процента цинк.

Семената също съдържат много желязо, което е важно хранително вещество, тъй като тялото се нуждае от него, за да произвежда хемоглобин, протеин, който е отговорен за циркулацията на кислород в тялото. Липсата на желязо може да доведе до умора, анемия и проблеми с имунната система. Тези проблеми могат да бъдат избегнати, ако приемате достатъчно желязо с диетата си. 30 грама семена осигуряват 11 процента от препоръчителния дневен прием на този микроелемент.

Тиквените семки съдържат и голямо количество фибри. На мъжете се препоръчва да консумират около 38 грама от това вещество на ден, а на жените - около 25 грама. Голямото количество фибри подобрява здравето на дебелото черво, укрепва имунната система и също така помага за предотвратяване на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Само 30 грама от тези семена ще осигурят 20 процента от препоръчителната дневна стойност.

Тиквените семки спомагат за подобряване на съня благодарение на незаменима аминокиселина, наречена триптофан. Те съдържат високи нива на триптофан, от който тялото се нуждае, за да се подготви за сън. Тялото превръща триптофана във витамин В, наречен ниацин, който помага за производството на серотонин - химикал, който играе важна роля в съня и регулира нивата на мелатонин. По този начин добавянето на повече триптофан към вашата диета чрез тиквени семки може да подобри качеството на съня ви.

Как да намалите холестерола без лекарства - съвет от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес