Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Четирите най-добри съвета за хора с диабет тип 2

20 септември 2024, 15:00 часа

Когато кръвната ви захар (или глюкоза) е висока, това е знак, че може да имате диабет, хронично заболяване, което имат милиони възрастни по света. Диабетът изисква постоянно наблюдение и, за много хора, лечение през целия живот. Засяга цялото тяло и може да доведе до сериозни усложнения.

Още: Златните правила за силно и здраво тяло след 40-годишна възраст

Точно както горивото задвижва автомобила, глюкозата дава на тялото енергията, от която се нуждае. Вашият панкреас произвежда инсулин, хормонът, който помага за преместването на глюкозата от кръвта и в клетките ви.

При хора с диабет тип 2 клетките стават неотзивчиви към инсулина, проблем, известен като инсулинова резистентност. Оставен без контрол, диабет тип 2 може да причини дълготрайно увреждане на малки кръвоносни съдове и нерви и да доведе до проблеми с очите, кожата, крайниците, сърцето, бъбреците, мозъка и др.

За щастие можете да предприемете стъпки, за да контролирате състоянието - и да предотвратите появата му на първо място. Промени в начина на живот като тези могат да окажат голямо влияние върху кръвната захар, дори ако приемате и лекарства за диабет:

Бъдете придирчиви към въглехидратите

Яденето на определени храни като бял хляб, картофи и ориз - или твърде много от тях - може временно да повиши кръвната ви захар, независимо дали имате или не диабет. Изберете храни с нисък гликемичен индекс, показател за това колко бързо водят до повишаване на кръвната захар. Въглехидратите с нисък клас включват сладки картофи, зимна тиква и боб. Трябва също така да сте наясно с гликемичния товар на храната, който взема предвид общите грамове въглехидрати в порцията.

Движете се повече

Множество проучвания показват връзка между физическата активност и контрола на кръвната захар. Препоръчва се поне 30 минути на ден през повечето дни от седмицата. Ако имате диабет, тествайте кръвната си захар преди и след, както и по време на активност, когато тренирате повече от час.

Дръжте стреса под контрол

Изследванията показват, че хората с диабет, които правят техниките за релаксация част от обичайната си рутина, изпитват значително подобрение в нивата на кръвната си захар.

Още: Специалисти: Тези напитки намаляват риска от преждевременна смърт при диабетици

Попитайте вашия лекар за добавки

Вашето тяло зависи от набор от витамини, минерали и други хранителни вещества за регулиране на кръвната захар. Установено е също, че някои билки и други природни продукти спомагат за подобряване на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Те включват хром (1000 mcg дневно), алфа-липоева киселина (200 mg на ден) и горчив пъпеш (следвайте указанията на опаковката). Уведомете Вашия лекар, преди да опитате тези лекарства, тъй като може да се наложи коригиране на дозата на Вашето лекарство.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес