Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко витамин Д трябва да приемат хората над 70 години?

15 октомври 2024, 11:39 часа

Витамин Д е от съществено значение за здравето на костите, функцията на имунната система и общото благосъстояние на човека, съобщава изданието The Health Site.

Прием на вит. Д от възрастните хора

Според новите препоръки на Международното ендокринно дружество хората на възраст над 70 години трябва да приемат добавки с този витамин. Например, в Австралия повечето хора под 75-годишна възраст могат да получат достатъчно витамин D от слънцето през цялата година. Но за по-възрастните се препоръчва да приемат 800 IU (международни единици) вит. D под формата на добавка или да си го набавят от храната. 

Като цяло възрастните хора са склонни да се излагат по-малко на слънчева светлина. А именно, тя е основният източник на естествено производство на вит. D. Възрастните хора може да прекарват повече време на закрито и да носят повече дрехи, когато са на открито.

Лекар: В тази храна има най-много витамин Д

С напредване на възрастта намалява ефективността на кожата при синтезирането на витамин D от слънчевата светлина. Бъбреците и черният дроб, които помагат за превръщането на този витамин в активната му форма, също работят по-слабо в напреднала възраст. Това затруднява поддържането на нормални нива на витамин D в организма.

Изследванията показват, че всеки пети по-възрастен човек в Австралия има дефицит на витамин D. Витаминът помага на тялото да абсорбира калций, който е от съществено значение за поддържане на плътността и здравината на костите. С течение на времето костите ни стават по-крехки, увеличавайки риска от фрактури и остеопороза. В допълнение, витамин D може да помогне за намаляване на риска от респираторни инфекции, които могат да бъдат по-сериозни при по-възрастните хора.

Роля на вит. Д

Най-важната функция на вит. Д е активното му участие в калциево-фосфорния метаболизъм. Насърчава усвояването на калций от червата. Съответно, ако в организма няма достатъчно вит. Д, нивото на калций в кръвта намалява. Дългосрочният дефицит на този витамин може да доведе до развитие на остеопороза и патологични фрактури.

Ролята му за човешкия имунитет е голяма. Неговото нормално количество намалява риска от развитие на автоимунни заболявания като автоимунен тиреоидит, множествена склероза, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит. Също така, достатъчно количество вит. D предотвратява инфекцията с туберкулоза, хепатит, ARVI и други заболявания.

По време на бременност намалените нива на вит. D увеличават вероятността от прееклампсия, инфекции, преждевременно раждане и гестационен диабет.

Дефицитът на вит. D увеличава риска от развитие на синдром на поликистозни яйчници. Освен това тежкият му дефицит допринася за развитието на миопатия, тежка мускулна слабост и може да се появи затруднено ходене.

Витамин Д - как влияе на сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес