Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Хората с кръвен съсирек трябва да внимават за това по време на полет

16 юни 2023, 15:38 часа
Реклама

Редица фактори могат да увеличат риска от образуване или откъсване на вече съществува кръвен съсирек и полетът със самолет е едно от тях.

Качването на борда може да увеличи вероятността от откъсването на опасен съсирек и придвижването му към жизненоважен орган.

Симптомите, които издават откъсване на кръвен съсирек по време на полет

„Хората, които прекарват дълги периоди на бездействие, като например по време на полети на дълги разстояния, почивка на легло поради заболяване или операция, или които са приковани към инвалидна количка, може да имат повишен риск от дълбока венозна тромбоза – ДВТ (кръвен съсирек, намиращ се дълбоко във вената)”, казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Лекар: Тези 7 симптома издават, че в тялото ви има кръвен съсирек

"Неподвижността, съчетана с ниско налягане в кабината и влажността в нея, може да допринесе за забавяне на кръвния поток. Възможно е това да доведе до образуване на кръвни съсиреци или увеличаване на съществуващите вече и откъсването им. Летенето със самолет, особено полетите на дълги разстояния, може да увеличи риска от белодробна емболия. В този случай кръвният съсирек се откъсва и се придвижва до белите дробове. Намаленото налягане в кабината на самолета може да доведе до дехидратация, тъй като въздухът в кабината обикновено е сух", споделя експертът.

„Затруднено дишане или внезапен недостиг на въздух по време на полет особено ако е придружено от болка в гърдите, може да е признак на белодробна емболия, която изисква спешна медицинска помощ. Остра или пронизваща болка в гърдите, особено когато е придружена от затруднено дишане, може също да е показател за БЕ или други сърдечни проблеми" споделя експертът.

"Ако забележите внезапно учестяване на сърдечната честота, или се почувствате замаяни, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ", споделя експертът.

Лекар: Тези симптоми издават кръвен съсирек в крака

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес