Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете плодове и зеленчуци?

18 октомври 2024, 18:19 часа

Руският кардиолог д-р Александър Орлов коментира какво ще се случи с човешкото тяло, ако човек напълно откаже зеленчуците и плодовете.

Отказ от плодове и зеленчуци - как влияе на здравето

Експертът споделя, че последствията в случая са следните.

Недостиг на витамини и минерали. Повечето витамини, като витамини А, С и К, които се намират в червени, оранжеви, зелени и жълти храни като чушки, пъпеш, киви, цитрусови плодове, ябълки, листни зеленчуци, горски плодове и т.н., са концентрирани в плодовете и зеленчуци, така че недостатъчната им консумация може да доведе до дефицит. Всички тези витамини и минерали са отговорни за имунитета, здравето на очите и мозъка и много други. От това следва, че е много важно те да присъстват в диетата.

Лекар: Тези полезни плодове могат да навредят на стомаха

Дехидратация. Плодовете и зеленчуците често съдържат много вода. Ако не приемате достатъчно течности или не ги приемате чрез храната, може да се дехидратирате, което може да доведе до умора и мускулни крампи.

Проблеми с кожата, косата и ноктите. Тъй като плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти и витамини, те поддържат кожата ви красива и млада, като намаляват акнето, зачервяванията и забавят процеса на стареене. Освен това, ако не получавате достатъчно хранителни вещества, ноктите ви могат да станат чупливи, а косата – матова и суха.

Нередовни движения на червата. Ако основата на вашата диета е месо и мазнини, тогава съществува риск от запек. За да улесните храносмилането и да подобрите работата на стомашно-чревния тракт, се нуждаете от фибри, които се намират в зеленчуците и плодовете. Затова се препоръчва да ядете ябълки, киви, кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле и броколи, зеленчуци и горски плодове.

Висок риск от вирусни заболявания. Липсата на хранителни вещества от зеленчуци и плодове води до намаляване на имунната защита, което не е много добро, особено през есенно-зимния сезон. Ето защо не трябва напълно да премахвате тези растителни продукти от диетата си.

Ползи от плодовете и зеленчуците

Те се отличават не само с високо съдържание на витамини и минерали, но са най-вече полезни заради изобилието от фибри в състава си.

Диетичните фибри, подобно на гъба, абсорбират различни вредни вещества и ги извеждат извън тялото, което има положителен ефект върху състоянието на организма като цяло.

Фибрите подобряват перисталтиката и помагат на червата бързо да се отърват от отпадъчните продукти. С участието на диетични фибри тялото по-добре усвоява хранителните вещества.

Диетичните фибри помагат за намаляване на нивата на кръвната захар и лошия холестерол, което предотвратява развитието на атеросклероза, диабет и хипертония.

Участват във възстановяването на чревната микрофлора, което спомага за укрепване на имунната система.

Диетичните фибри премахват излишните захари и липиди от тялото и намаляват скоростта на тяхното усвояване. Фибрите изпълват стомаха, което намалява чувството на глад.

Тези плодове съдържат най-малко захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес