Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е нормата на пикочна киселина при мъжете и жените над 65 години?

13 август 2024, 17:20 часа

Нормата на пикочна киселина при мъжете и жените е различна. Нормата може да зависи не само от пола, но и от възрастта на лицето.

Нормата на пикочна киселина при мъжете и жените над 65 години

Изданието The Health Site посочва следните стойности за нормални:

  • при новородени и деца под 15 години – 140-340 µmol/l;
  • при мъже под 65 години – 220-420 µmol/l;
  • при жени под 65 години – 40-340 µmol/l;
  • при жени над 65 години – до 500 µmol/l.
  • при мъже над 65 години - до 746 µmol/l.

Съвет от лекар: Тази напитка сваля пикочната киселина

Ако превишението на нормата се появи за дълго време, тогава кристалите на солта на пикочната киселина (урати) се отлагат в ставите и тъканите, причинявайки различни заболявания.

Пикочната киселина е крайният продукт от разграждането на пурините. Всеки ден човек получава пурини чрез храната, предимно месни продукти. След това с помощта на определени ензими пурините се преработват до образуване на пикочна киселина.

В нормални физиологични количества пикочната киселина е необходима на организма, тя свързва свободните радикали и предпазва здравите клетки от окисление. Освен това, подобно на кофеина, той стимулира мозъчните клетки. Високите нива на пикочна киселина обаче имат вредни последици, по-специално могат да доведат до подагра и някои други заболявания.

Изследването на нивата на пикочната киселина дава възможност да се диагностицират нарушения на метаболизма на пикочната киселина и свързаните с тях заболявания.

Причини за повишени нива на пикочна киселина:

  • приемане на определени лекарства, като диуретици;
  • бременност;
  • интензивни натоварвания при спортисти и хора, занимаващи се с тежък физически труд;
  • продължително гладуване или ядене на храни, съдържащи големи количества пурини;
  • някои заболявания (например ендокринни заболявания), последствия от химиотерапия и радиация;
  • нарушен метаболизъм на пикочната киселина в организма поради дефицит на определени ензими;
  • недостатъчно отделяне на пикочна киселина от бъбреците.

Как да намалим нивата на пикочна киселина?

Тези, които страдат от подагра, знаят колко проблеми може да причини повишената концентрация на пикочна киселина. Лечението на това заболяване трябва да бъде цялостно и задължително да включва прием на лекарства, които намаляват концентрацията на пикочна киселина в кръвта (инхибитори на ксантиноксидазата). Препоръчително е да се пият повече течности и да се намали консумацията на храни, богати на пурини.

Също така е важно постепенно да се отслабва, тъй като затлъстяването обикновено се свързва с повишена пикочна киселина. Диетата трябва да бъде съставена така, че да се ограничи количеството храни, богати на пурини (червено месо, черен дроб, морски дарове, бобови растения). Много е важно да се откажете от алкохола. Необходимо е да се ограничи консумацията на грозде, домати, ряпа, репички, патладжани, киселец - те повишават нивото на пикочната киселина в кръвта. Но динята, напротив, премахва пикочната киселина от тялото. Полезно е да се консумират храни, които алкализират урината (лимон, алкални минерални води).

Лекар: Този симптом с кожата може да издава висока пикочна киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес