Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как трябва да се хранят хората, които имат чернодробни заболявания

18 юли 2023, 13:19 часа

Черният дроб е изключително важен за организма, той обработва вредните храни, детоксикира от алкохол и лекарства и др. Понякога обаче този важен орган се уврежда и това оказва негативно влияние върху целия организъм. Ако се спазва специфичен хранителен режим, черният дроб може да се възстанови с течение на времето.

Как трябва да се храни човек, когато има проблеми с черния дроб?

Редовно да се консумира риба

Рибите трябва да бъдат от нетлъсти видове като треска, щука и пъстърва. Мазните риби като сьомга, шаран, скумрия и др. не бива да бъдат част от вашето меню, колкото и полезни да са те заради наличието на омега-3 мастни киселини.

Да се избягват яйцата

От време на време може да се консумира белтък, но той не бива да бъде да бъде пържен. В зависимост от състоянието на черния дроб някои хора могат да консумират по един жълтък дневно, но тези с жлъчнокаменна болест трябва да се ограничат до 1/2 жълтък на ден.

Учени разкриха кои симптоми издават, че черният дроб е пълен с токсини

Да се наблегне на консумацията на зеленчуци

Хората с проблеми с черния дроб трябва да ядат много зеленчуци - те могат да бъдат варени, задушени, приготвени на пара или сурови, но в никакъв случай пържени. Зеленчуците може да се консумират като основно ястие или гарнитура. Има някои зеленчуци, които е добре да не консумирате или поне да го правите рядко - киселец, спанак, гъби, зелен лук, чесън, репички и мариновани зеленчуци.

Редовно хапвайте супи

Зеленчуковите супи са изключително подходящи при хора със заболявания на черния дроб. Единственото условие, което трябва да се спази, е продуктите за тези супи да не се пържат. Забранени са гъбените супи, супите с мазна риба и тези, които съдържат тлъсти меса.

Консумирайте млечни продукти с ниска масленост

Не е нужно напълно да изключите от менюто си млечните продукти, но тези, които консумирате, трябва да бъдат нискомаслени. Ограничете напълно всички млечни продукти с висока масленост, както и тези, които са с високо съдържание на сол.

Яжте често месо с ниско съдържание на мазнини

От месото се препоръчват чисти меса или такива с ниско съдържани на мазнини, без кожа, сухожилие и т.н. Може да консумирате чисто телешко, пилешко, агнешко, пуешко, заешко месо, но без мазнината. Пригответе месото като го сварите, изпечете или на грил. Най-добрия вариант за приготвяне е варенето, а пърженето е забранено. Избягайте консумацията на тлъсти меса като черен дроб, бъбреци, мозък, наденички и патешко.

Наблегнете на консумацията на зърнени храни

Зърнените храни са силно препоръчителни при хора с чернодробни заболявания, особено овесени продукти и ястия с тях, както и елда.

Учени: Болката в 4 части на тялото издава проблем с черния дроб

Внимавайте с подправките

Може да използвате подправки като канела, копър, магданоз, зеленчукови миксове и плодове, но изключете от менюто си хрян, горчица и пипер.

Използвайте рафинирани растителни мазнини

Забранен е приемът на свинската мас.

Не прекалявайте с консумацията на кафе

Кафето не е напълно забранено, но то трябва да бъде с мляко и да не пиете повечето от една-две чаши кафе дневно. Може да пиете плодови сокове, но те не бива да бъдат с добавена захар. Избягвайте газираните напитки, какаото и черното кафе.

Яжте плодове редовно

Може да консумирате плодове по всякакъв начин - сушени, варени, сурови, под формата на компот, мармалад, желе и т.н. Бялата захар трябва поне частично се замени с подсладители, а консумацията на мед е разрешена. Избягвайте консумацията на сладолед и шоколад.

Специалистите препоръчват да правите малки закуски между основните хранения. Такива могат да бъдат плодове, зеленчуци, обезмаслено кисело мляко и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес