Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как патладжанът влияе на холестерола?

20 октомври 2024, 13:32 часа

Патладжанът е един от най-полезните зеленчуци, но въпреки той е напълно незаслужено пренебрегван от много хора. Страдащите от висок холестерол задължително трябва да го включат в диетата си, както и тези, които искат да си осигурят превенция срещу заболяванията, свързани с него.

Ефекти на патладжана върху нивата на холестерола

Наред с други фактори, подобряването на хранителните навици е необходимо за нормализиране на нивата на холестерола, така че на този етап е необходим мониторинг на диетата, според д-р Василиса Пономарева.

С този хитър трик патладжанът няма повече да горчи

"Преди да разберете защо патладжанът е добро средство за лечение на висок холестерол, трябва да разберете как той се превръща в проблем. Холестеролът е мазнина, естествено произведена от телата ни. А той е необходим, защото е част от много клетки и също така участва в производството на определени хормони. При хора, които имат диета, богата на мазни храни като колбаси, хот-дог, бекон, мляко, производни и много други, производството на холестерол от черния дроб изглежда повече, отколкото е необходимо за функционирането на тялото", казва още специалистът. 

"Следователно промяната на хранителните навици е необходима за борба с това заболяване. Богат на фибри, патладжанът подобрява функцията на червата и следователно помага за по-ефективното премахване на излишните мазнини от тялото. Освен това е богат на желязо, калций, калий, витамини С, Е и В комплекс", допълва д-р Пономарева. 

Патладжаните могат да бъдат включени в диетата ви пържени, варени във вода или на пара и дори приготвени във фритюрник. Но при висок холестерол се дава предпочитание на методите варене и печене.

"Друг много популярен метод е водата от патладжан, която се приготвя доста лесно. Просто поставете обеления и нарязан патладжан в буркан, добавете литър вода и оставете настойката в хладилника за една нощ. Започнете да го приемате сутрин на празен стомах и изпийте останалото през деня", съветва експертът. 

"Въпреки че консумацията на патладжан е полезна за високия холестерол, трябва да запомните, че това не е единственият зеленчук, използван в диетата за намаляване на мазнините в кръвта. Диетата на човек за тази цел трябва да е богата на други храни с фибри като овесени ядки, ленено семе, чиа, портокал, папая, маруля, тиквички и др. С други думи, пресните зеленчуци, бобови растения и плодове са задължителни", допълва диетологът.

Освен това е необходимо да се консумират добри мазнини като омега-3, съдържащи се в рибата: това ще помогне да се повиши нивото на добрия холестерол в кръвта и да се бори с ефектите от излишния лош холестерол. В същото време трябва да избягвате да ядете преработени храни, колбаси и месо, които са богати на нездравословни мазнини. Друг важен съюзник в понижаването на лошия холестерол са редовните упражнения: 30 минути аеробна активност на ден са достатъчни, за да подобрите здравето си и да се борите с високия холестерол.

За тези, които не могат да спортуват ежедневно, упражненията с умерена до интензивна интензивност три или четири пъти седмично също могат да помогнат, казва още специалистът.

Как влияе патладжанът върху кръвното ни?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес