Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как гроздето влияе на холестерола?

04 септември 2024, 07:55 часа

С първите дъждовни дни в края на август и усещането за есен, приближаваща с бавни стъпки, ароматът на сладкото изкушение, от чиито зърна се приготвя божественият еликсир виното, се носи около нас. Гроздето е сред най-вкусните и предпочитани есенни плодове, а ползите, които осигурява за здравето, са неизброими, така че смело може да замените десерта си с него. Сладостта му е пословична и засища глада ви за захар, без да хапвате тази бяла отрова и без да застрашавате талията си, ако консумирате гроздето с мярка. Какви ползи за здравето има този божествен плод, има ли противопоказания и как гроздето влияе на холестерола са въпроси, които със сигурност ви вълнуват, ако редовно поднасяте грозде на трапезата си.

Ползи от консумацията на грозде

Освен превъзходният вкус, сочността и сладостта, които радват небцето, гроздето има и доказани ползи за здравето, най-важните сред които са:

Още: Как се прави сок от грозде - истински елексир за зимата

-  Антиоксидантна защита

Гроздето, както и виното, съдържат ценни антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждащото действие на свободните радикали. Антиоксидантите имат ползотворно въздействие върху организма и предпазват от някои видове рак. Съдържащите се в гроздето антиоксиданти ресвератрол, кверцетин и катехин  имат противораков ефект, намаляват възпалението и блокират растежа и разпространението на някои ракови клетки в тялото, като плодът е най-ефективен за превенция на рак на гърдата и на дебелото черво.

-  Превенция на диабета

Диабетът е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб, което прави всяко усилие да се понижат нивата на кръвната захар важно. Гликемичният му индекс не е сред най-ниските, но е в златната среда и това, заедно с другите ползи за здравето, превръща гроздето  в суперхрана. Съединенията, открити в гроздето, могат да помогнат за подобряване на маркерите за инсулиновия отговор, което е от ключово значение за поддържане на здравето и избягване на усложненията при страдащите от диабет. Намаляването на инсулиновата резистентност и повишаването на инсулиновата чувствителност помагат и да се предпазят диабетиците от усложненията от диабета.

Още: Как да се преборим с кафявото гниене по гроздето

- Грижа за зрението и здравето на очите

Растителни съединения, на които вкусният плод е богат, предпазват от често срещани очни заболявания, увреждане на ретината и свързаната с възрастта макулна дегенерация. Антиоксидантите ресвератрол, лутеин и зеаксантин предпазват  от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите.

- Здрави кости и превенция на остеопорозата

Консумацията на грозде промотира здравето на  костите. Минералите калий, манган и витамините B, C и K, на които гроздето е ценен източник, помагат за предотвратяване на остеопорозата. Проучванията доказват, че ресвератролът може да подобри костната плътност. 2-годишно проучване при жени в постменопауза доказват, че приемането на 75 мг ресвератрол два пъти дневно подобрява костната минерална плътност и забавя костната загуба, намалявайки риска от големи фрактури и фрактури на бедрото, което още веднъж подчертава важността на гроздето за здравето на костите.

Още: Как да изберем най-доброто грозде за вино

- Антибактериално действие

Гроздето е вкусен начин да се предпазите от бактериални и гъбични заболявания.

- Грижа за красотата

Гроздето се грижи за здравето на косата, кожата и съхраняване на младостта.

Още: За вашето сърце и фигура: храни, които понижават холестерола

- Гроздето улеснява заспиването и повишава качеството на съня

- Гроздето може да се погрижи за сърдечно-съдовото здраве чрез понижаване на високото кръвно налягане и чрез начина, по който влияе на нивата на лошия холестерол в кръвта.

Източник: Healthline

Как гроздето влияе на холестерола в кръвта?

Гроздето не само подпомага поддържането на нормални нива на лошия холестерол в кръвта, но може да съдейства и за понижаване на лошия холестерол, като постига това чрез съдържащите се в него ценни за здравето вещества.

Съединенията, открити в гроздето, могат да помогнат за редуциране на високи нива на холестерол в кръвта чрез намаляване на абсорбцията на холестерол, като по този начин гроздето се оказва сред най-ценните плодове за сърдечно-съдовото здраве. Научните изследвания по темата обаче подчертават, че този благотворен ефект постига само червеното грозде, докато бялото не може да се похвали със същото ползотворно действие. В проучването за ползите и влиянието на гроздето върху холестерола участват 69 души, чиито нива на лош холестерол в кръвта са измерени високи. В продължение на 2 месеца те консумират всеки ден по половин килограм червено грозде. След повторни изследвания в края на проучването става ясно, че гроздето наистина помага за понижаване на нивата на общия и лошия холестерол в кръвта.

Друго вещество, на което гроздето е ценен източник – антиоксидантът ресвератрол също съдейства за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес