Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалите холестерола без лекарства - съвет от лекар

30 септември 2024, 12:43 часа

Гастроентерологът Татяна Жаровская споделя какви храни трябва да бъдат включени в диетата, за да се нормализират нивата на холестерола.

Сваляне на холестерола без лекарства

"Съвременният човек гравитира предимно към западния тип хранене. В диетата преобладават бели и червени храни: бяла захар, продукти от бяло брашно, рафинирани храни, червено месо и полуфабрикати, което се отразява негативно на функцията на стомашно-чревния тракт и повишава холестерола", предупреждава диетологът. Според нея има редица храни, които помагат за понижаване нивата на холестерола.

Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

„За да намалите холестерола, трябва да включите повече растителни храни в диетата си. Човек трябва да консумира най-малко 400 гр пресни зеленчуци и билки на ден, включително термично обработени, и не повече от 150-200 гр горски плодове и плодове. Те съдържат разтворими диетични фибри, които свързват излишните мастни киселини. Това са различни пектини, например ябълков пектин“, уточнява д-р Татяна Жаровская.

Тя препоръчва и ограничаване на храните, които съдържат наситени мазнини в диетата.

„Това са например яйцата, не се препоръчва повече от едно на ден. Масло: не повече от 15-20 гр през първата половина на деня. Струва си да ограничите животинските мазнини - говеждо, свинско. Препоръчително е да ядете червено месо 1-2 пъти седмично. Птичето месо и рибата могат да бъдат включени в ежедневната диета, но премахнете кожата, защото там се съдържа мазнината“, препоръчва д-р Татяна Жаровская.

Според нея, за да се намалят нивата на холестерола, е по-добре да се избират храни, съдържащи бавни въглехидрати.

„Това са пълнозърнести продукти, пълнозърнест или ръжен хляб. Това могат да бъдат не много сладки плодове - сладки и кисели ябълки, фейхоа, някои цитрусови плодове, боровинки", казва д-р Татяна Жаровская.

Освен това е необходимо да се увеличи количеството на полиненаситените мастни киселини и храните, богати на витамини от група В, допълва диетологът.

„Това са растителни масла, които не се нагряват. Например ленено масло или масло от гроздови семки. Това може да бъде рибено масло, за предпочитане е рибата да е дива, а не отглеждана във ферми. Храните, които са богати на витамини от група В, особено B5, са бобови растения, зърнени продукти и карантии. И, разбира се, пробиотици, тоест кисело мляко, натурални продукти без пълнители, както и кисело зеле“, съветва д-р Татяна Жаровская.

Лекар: Тази билка сваля холестерола и подобрява паметта, здравен съвет за деня, 29 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес