Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола?

04 октомври 2024, 10:44 часа

Бобът получава все по-голямо внимание сред любителите на здравословното хранене поради високото съдържание на протеини, фибри и други полезни вещества. Но как той влияе на кръвната захар и нивата на холестерола? Отговор на този въпрос дава изданието The Health Site, позовавайки се на научни проучвания.

Какво се случва с кръвната захар и холестерола след консумацията на боб?

Едно от най-добре проучените предимства на боба е способността му да намалява нивата на „лошия“ холестерол (липопротеини с ниска плътност - LDL) в кръвта. Изследванията показват, че редовната консумация на боб може да помогне за подобряване на липидния профил и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може ли да се яде боб всеки ден? 

Фасулът съдържа разтворими фибри, които се свързват с холестерола в червата и му пречат да се абсорбира в кръвта. В резултат на това се намаляват нивата на общия холестерол и риска от образуване на атеросклеротични плаки, което е важно за превенцията на инфаркти и инсулти. 

Фасулът има нисък гликемичен индекс (GI), което го прави отлична храна за хора с диабет или тези, които искат да контролират нивата на кръвната си захар. Храните с нисък ГИ се усвояват и усвояват по-бавно, което помага да се избегнат внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

Освен това, фибрите в тази храна също помагат на въглехидратите да се усвояват по-бавно, което съдейства да поддържате нивата на кръвната захар стабилни за по-дълъг период от време. Това е особено важно за диабетици, но е полезно и за здрави хора, тъй като помага да се избегнат внезапни пристъпи на глад и преяждане.

Намалявайки нивата на "лошия" холестерол, тази храна помага за защита на сърдечно-съдовата система. Това обаче не е единственият механизъм, чрез който бобът може да поддържа здравето на сърцето. Фасулът е богат на калий, който е от съществено значение за поддържане на нормално кръвно налягане.

Калият помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове и помага за понижаване на кръвното налягане, което е важно за предотвратяване на хипертония. В комбинация с магнезий и други микроелементи, бобът се превръща в ценен хранителен компонент за поддържане на нормален пулс и кръвно налягане.

Фасулът е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и протеини, което го прави идеален за тези, които се опитват да контролират теглото си. Диетичните фибри повишават чувството за ситост, което помага за предотвратяване на преяждането, а протеините помагат за поддържане на мускулната маса.

Изданието допълва, позовавайки се на изследвания, че хората, които редовно консумират боб, са по-склонни да имат по-здравословно телесно тегло от тези, които го изключват от диетата си. Това е така, защото бобът помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и предотвратява пристъпите на глад.

Леща или боб - кое е по-полезно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес