Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кой вирус протича винаги с високо кръвно налягане

11 януари 2023, 17:44 часа

Респираторните вирусни инфекции могат както да повишат, така и да намалят кръвното налягане. За това разказа лекарят-терапевт Джордж Сапего. Той обяснява, че при повишаване на температурата се ускорява пулсът и се повишава кръвното налягане. Феноменът се обяснява с ускоряване на метаболизма под въздействието на високата температура.

При тежка инфекция, кръвното налягане намалява, човек отслабва, става летаргичен и съзнанието е объркано.

В допълнение, налягането може да се повиши в случай на прием на антипиретици.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Нестероидните противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, влияят на бъбреците по такъв начин, че те задържат течности и повишават кръвното налягане. Лекарите дори умишлено използват този страничен ефект, за да повишат кръвното налягане при хора, които често припадат.

Спадането на кръвното налягане по време на заболяване е тревожен симптом, при който трябва да се потърси лекарска помощ. Говорим по-специално за намаляване на налягането с 40 милиметра живак, когато в изправено положение налягането спадне с 20 милиметра или при систолично налягане под 90 милиметра.

Защо кръвното налягане се повишава при вирусни инфекции и грип?

Вирусните заболявания се характеризират с различни симптоми, включително понижаване или повишаване на кръвното налягане. Тези колебания може да се дължат на повишаване на телесната температура, поради което настъпват промени в кръвоносната система. В някои случаи може да има вазоспазъм, който при хипертония е опасен за рецидив на хипертонична криза. Патогенните микроорганизми принуждават тялото да функционира в авариен режим.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Работата на централната нервна система е нарушена: има чувство на апатия, слабост, умора. Налягането може да се повиши, ако лечението не започне навреме.

При лечение на вирусни заболявания при наличие на артериална хипертония не е препоръчително:

• приемане на кофеинови продукти

• използване на вазодилататорни лекарства на базата на фенилефрин при обикновена настинка

• приемане на антихистамини

• лекуване с алкохол

• вземане на гореща вана, вдишване, обтриване и увиване

• пушене и пиене на кофеинови напитки.

Високото кръвно налягане причинява изключителен дистрес при пациенти с коронавирус. Но контролирането на кръвното налягане с предписани лекарства намалява тази опасност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес