Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти разкриват: Повишава ли бялото месо нивата на холестерола

18 юли 2024, 18:00 часа

От години експертите препоръчват на хората да ядат бяло месо вместо червено по здравословни причини. Според тях консумацията на червено месо е пряко свързана с диабет, сърдечни заболявания и някои видове тумори. От друга страна, бялото месо се смяташе за най-здравословния вариант.

Още: Тайната на здравия организъм: 10 плода, които трябва да ядете всеки ден

Проучване на Изследователския институт в Оукланд, САЩ, разкрива, че що се отнася до холестерола, бялото месо е също толкова вредно, колкото и червеното. Неживотинските протеини, получени от зеленчуци, млечни продукти и бобови растения, са много полезни за понижаване на нивата на холестерола.

Бялото месо повишава холестерола

Изследователите са анализирали данните на 100 възрастни, които са били разделени на две групи. Първата група консумирала храни, богати на наситени мазнини, а втората се подложила на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. След това в продължение на четири седмици участниците спазвали три специфични диети: с повече червено месо, с повече бяло месо и само с растителни протеини.

Изследователите очаквали кръвните тестове да покажат, че червеното месо е по-вредно от бялото. Затова с изненада установили, че при хората, които са консумирали едно и също ниво на наситени мазнини, двете меса имат еднакъв ефект върху нивата на холестерола. Хората, които са консумирали растителни протеини, са имали по-ниски нива на холестерол от останалите.

Растителната диета предлага повече ползи за здравето

Още: Масло от риган: Ползи за здравето и как да го приготвите у дома

Повечето здравни експерти препоръчват да се спазва балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Такъв режим намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Наред с други неща, експертите предлагат да се избягват преработените и бързите храни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес