Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт по хранене: Тези 5 храни ще ви помогнат да се избавите от газовете в дългосрочен план

10 септември 2024, 12:54 часа

Това е усещане, което може би ви е добре познато - след обилно хранене с фибри се появява неизбежното чувство за подуване на корема. Въпреки че подуването на корема и газовете са сравнително нормална част от човешкото ежедневие, често това е неприятно и ограничаващо усещане, което бихте предпочели да избегнете напълно (или поне драстично да намалите).

Още: 5 противовъзпалителни напитки, които наистина действат

Ето какво казват експерти по хранене, за това защо се появяват газове, на кого влияят най-много и кои храни помагат за намаляване на газовете, така че да изпитвате възможно най-малко дискомфорт.

Защо се подуваме толкова много

Според лекаря д-р Джоузеф Меркола не само храните, които консумираме, са причина за появата на газове в организма - това се отнася и до енергийните ни нива. „Когато клетките ви не са в състояние да произвеждат достатъчно енергия, това нарушава деликатния баланс в червата“, обяснява той. „Това позволява на кислорода да се промъкне там, където не трябва, убивайки добрите бактерии и позволявайки на вредните да процъфтяват.“ След като вредните бактерии се настанят в тялото ни, те ни пречат ефективно да разграждаме фибрите, което води до газове и подуване на корема.

Как да предотвратите излишните газове

Всичко започва с увеличаване на производството на клетъчна енергия. За тези, които са най-уязвими към газове и подуване на корема, това означава да се хранят с храни с достатъчна хранителна стойност, за да подхранват метаболизма си.

Кой е най-засегнат от газове

Всеки човек има газове, но не по един и същи начин. Хората със заболявания на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт често изпитват най-силните болки от газове, които обикновено водят до чести посещения на тоалетната. Според регистрирания диетолог Лиза Московиц прекомерните газове могат да бъдат причинени и от дисбаланс между полезните и вредните бактерии. „Това е така, защото може да се включи и имунната им система, която се задейства при първите признаци на мним нарушител.“

Всичко започва с ограничаване на приема на храни, предизвикващи газове, особено при уязвимите индивиди. „Може да се наложи да се ограничат или да се избягват някои храни, предизвикващи газове“, казва Меркола. „Но пълноценното хранене е от решаващо значение.“ По-долу сме изложили списък с холистични храни (и една суперзвездна напитка), които да включите в диетата си, за да намалите газовете.

5 храни, които помагат за намаляване на газовете

  • Папая

Папаята е не само вкусна, но е и ефективно средство за подпомагане на храносмилането. „Папаята съдържа папаин, мощен храносмилателен ензим, който помага за разграждането на протеините в храносмилателния тракт“, казва Меркола, като отбелязва, че „той може да намали количеството на неразградената храна, която да ферментира в бактериите, произвеждащи газове“. На практика няма нищо, което този супер плод да не може да направи, и с малко рутинно похапване може да ви помогне да облекчите значително количество газове.

  • Джинджифил

Джинджифилът не е запазен само за добавяне на вкус към любимите ви ястия - той може да ви помогне и за тяхното храносмилане. „Активните съединения на джинджифила, особено гингеролите и шогаолите, притежават мощни противовъзпалителни и карминативни свойства“, обяснява Меркола. След обилно хранене най-лесният начин да използвате джинджифила за подпомагане на храносмилането е като го накиснете в гореща вода, почти като квазичай.

  • Краставици

Краставиците са не само вкусни, хидратиращи и универсални. Според Московиц те са идеални и за храносмилане и намаляване на газовете. „Хидратирането и набавянето на повече вода в организма е най-добрият начин да поддържате храносмилането си регулирано и да предотвратите ферментацията на задържаните храни в червата - това е природната смазка.“ Краставиците също така са отлично съпътстващо ястие към почти всяко хранене.

  • Кисело мляко

И Московиц, и Меркола са съгласни, че киселото мляко, произведено от сурово и непастьоризирано мляко, е друга чудесна храна за намаляване на газовете, стига да съдържа активни култури (известни също като здравословни бактерии). „Тези бактерии само помагат при храносмилателни смущения в дългосрочен план, което може да означава по-малко газове и подуване на корема“, казва Московиц. Киселото мляко също така е достатъчно универсално, за да се консумира по различни начини - смесено с овесени ядки, за мариноване на месо или консумирано самостоятелно.

Още: За диабетици: Черен списък с храни и напитки, които трябва да избягвате

  • Билкови чайове

И накрая, но не на последно място, звездата на помощните средства за храносмилане: билковият чай. „Те не само хидратират, но и осигуряват много противовъзпалителни и антивирусни свойства, които поддържат здрава храносмилателна система“, казва Московиц. Ментата, хибискусът, лимоновата трева, лайката и зеленият чай са отлични примери за билкови чайове, които могат да помогнат при газове, храносмилане и подуване на корема.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес