Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домати - как влияят на кръвната захар и може ли да се ядат от диабетици

16 октомври 2024, 21:13 часа

Всички пресни домати са с ниско съдържание на захари и тъй като имат нисък гликемичен индекс, обикновено нямат значително влияние върху нивата на кръвната захар. Всъщност те са с високо съдържание на калий и ликопен, което може да помогне за подобряване на кръвната захар.

Пресните домати имат гликемичен индекс (GI) 15, което се счита за много ниско. За разлика от някои други зърнени храни или нишестени зеленчуци, този резултат означава, че те имат малък ефект върху нивата на кръвната ви захар.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Гликемичният индекс (GI) измерва колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар. Храните с нисък ГИ се усвояват и усвояват бавно, което води до постепенно повишаване на нивата на кръвната захар. Храните с висок GI се усвояват бързо, причинявайки скок на кръвната захар. Хората с диабет тип 2 или дисрегулация на кръвната захар могат да изберат да ядат храни с нисък ГИ, за да поддържат стабилни нива на кръвната захар.

Доматите също имат нисък гликемичен товар (GL), който отчита както GI, така и размера на порцията храна.

Пресните домати едва ли ще повишат кръвната Ви захар. Ниският GI резултат показва, че храната ще се смила бавно във вашата система и ще има забавен ефект върху нивата на кръвната ви захар.

Доматите не са храна с високо съдържание на фибри, като предлагат приблизително 1 до 2 грама фибри на порция от 100 грама. Съчетаването на домати с други зеленчуци, като тъмни листни зеленчуци или авокадо, може да помогне за увеличаване на общия прием на фибри по време на хранене, което играе ключова роля в забавянето на метаболизма и усвояването на глюкозата.

Ще повлияят ли консервираните домати на нивата на кръвната захар?

Консервираните домати също са с ниско съдържание на нишесте и също ще имат нисък GI резултат. Това означава, че те също не трябва да влияят на нивата на кръвната ви захар.

Понякога консервираните домати се приготвят с билки и подправки. Често използваните консервирани продукти на основата на домати, като сосове, имат големи количества добавени захари. Захарите се използват за балансиране на киселинността на доматите, което ги прави по-сладки. Ако видите захар в списъка с съставките, оставете кутията и потърсете опция без захар. Добавените захари са по-склонни да повишат нивата на кръвната захар.

Винаги се опитвайте да купувате неовкусени или несолени консервирани зеленчуци , когато е възможно.

Хранителни вещества в доматите

Доматите са с ниско съдържание на въглехидрати и се състоят предимно от вода. Те са с висока хранителна стойност и съдържат основни хранителни вещества, включително:

Витамин С: Подпомага имунната функция и насърчава синтеза на протеини. И двата механизма намаляват риска от заболяване.

Калий: Помага за регулиране на сърдечната функция и може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Хората с по-ниски нива на калий в кръвта може да са изложени на по-висок риск от диабет тип 2.

Фолат: Подпомага образуването на червени кръвни клетки и растежа и развитието на клетките във вашето тяло (особено критично по време на бременност). Фолатът също е основен хранителен елемент за регулиране на възпалението.

Ликопен: Антиоксидант, който придава червения цвят на доматите, ликопенът е каротеноид, който не е професионалист на витамин А (което означава, че не се превръща във витамин А), като много изследвания подкрепят ролята му за намаляване на риска от хронични заболявания като тип 2 диабет, рак, затлъстяване, сърдечни заболявания и др.

Проучване от 2019 г. тества потенциалните ползи за загуба на тегло от добавките с ликопен върху затлъстели мишки. Резултатите показват положителна корелация между добавките с ликопен и наблюдаваната загуба на тегло. Докато изпитванията върху хора трябва да бъдат завършени, това е обещаваща област на изследване.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Рома и чери доматите изглежда съдържат най-много ликопен за суровите варианти, докато доматеното пюре съдържа най-много за преработените доматени продукти.

Неовкусените консервирани домати и продуктите от доматен сок имат подобни хранителни профили. Най-съществената разлика между продуктите е съдържанието на фибри. Доматеният сок има много по-малко фибри в сравнение с консервираните и пресните домати.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес