Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет: Този алкохол сваля кръвната захар

11 август 2023, 11:04 часа

Диабет тип 2 - при това хронично заболяване високите нива на кръвната захар нанасят опустошителни удари върху тялото. Промяната на вашата диета може да помогне за намаляване на рисковете. Популярна алкохолна напитка се оказа дори "полезна" за понижаване на високите нива на кръвната захар, според руския диетолог д-р Игор Строков. Става въпрос за червеното и бялото вино.

При коментираното заболяване панкреасът или не произвежда достатъчно инсулин, или този хормон не се поема от клетките. Това води до повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, тъй като инсулинът е отговорен за нейното регулиране. Но правилната диета е алтернативен начин за "укротяване" на високите глюкозни нива. Изследванията са открили някои невероятно здравословни храни и напитки.

Червено и бяло вино при диабет 

"Няколко проучвания показват, че червеното вино има свойства за намалява глюкозните нива. Всички участници в експериментите са консумирали една и съща комбинация от храни. По отношение на напитките - някои са консумирали по една чаша червено вино на ден, други по една чаша бяло вино на ден, а трети единствено минерална вода. Установено е, че чаша червено вино с вечеря може да подобри сърдечно-съдовото здраве при хора със захарна болест“, казва диетологът Игор Строков.

Учени: Тази ядка блокира диабета и предпазва сърцето

Консуматорите на вино - както бяло, така и червено - имат подобрен контрол на глюкозните нива. Важно е да се отбележи, че ползите от алкохола бързо се компенсират от рисковете, ако превишите дозите.

При наличието на симптоми на това заболяване или наличието на по-висок риск от развитие му, изисква консултация със специалист.

Симптомите включват:

  • чести позиви за уриниране;
  • повишена жажда;
  • изключително силно чувство на глад;
  • замъглено зрение;
  • липса на енергия и силна умора;
  • изтръпване и мравучкане в ръцете и краката;
  • бавно зарастване на рани и повтарящи се инфекции;
  • умора и слабост - когато инсулиновите хормони не се освобождават по балансиран начин, тялото прави сериозни усилия да премахне захарта от кръвта. В този случай умората и слабостта са нормални;
  • припадъци;
  • депресия - това е психично разстройство, но зависи и от хормоналния баланс на тялото;

Още: Лекар: Това са най-редките симптоми на диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес