Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицитът на този витамин може да доведе до деменция и други сериозни здравословни проблеми

14 ноември 2023, 11:00 часа

Витамин К е основен мастноразтворим витамин, който е изключително важен за здравето на костите и сърцето, за съсирването на кръвта и правилното функциониране на мозъка. Витамин К има важна роля и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като активира протеин, който помага за предотвратяване отлагането на калций в артериите.

Лечението с витамин К2 може положително да инхибира растежа на раковите клетки и да намали риска от развитие на рак на белия дроб и простата.

Вижте кой са най-честите симптоми за дефицит на витамин К:

Ако в организма ви няма достатъчно количество витамин К, то може лесно да кървите, напр. то рана, инфекция, порязване или пункция. Също така тялото ви лесно ще образува синини, костите ви ще станат слаби и чупливи и ще имате повишен риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания и деменция. Тези симптоми обаче не се ограничават само до дефицит на витамин К, затова ако ги забележите, задължително се консултирайте с лекар. Добрата новина е, че рядко се получава дефицит на витамин К при здрави възрастни мъже и жени.

Витамин К: В какво се съдържа и защо е необходим на тялото?

Най-голям риск от развитие на дефицит на витамин К имат новородените бебета. Недостатъчно количество обаче може да се появи при хора на всякаква възраст, като причините могат да бъдат различни – неправилен хранителен режим, чернодробно заболяване, недохранване, прием на някои медикаменти. Когато човек се храни разнообразно, няма причина да страда от дефицит на витамин К. Когато обаче се установи такъв, лечението е ефективно, стига да бъде открит дефицитът навреме.

Кои храни са богати на витамин К1 ?

Това са зеленолистните зеленчуци, като той представлява около 75-90% от целия витамин К. Витамин К1 се съдържа в спанак, кейл, ряпа, брюкселско зеле и броколи. Също така, макар и в по-малко количество, има и в рапичното олио, айсберга, марулята и соевото олио.

Кои храни са богати на витамин К2 ?

Ферментиралите храни и животинските продукти, пълномаслени продукти като масло, пилешко, свинско и яйца. Ферментиралите храни съществуват от хиляди години, но в последно време станаха известни със своите ползи за здравето. Такива ферментирали храни и напитки са вино, оцет, кисело зеле, бира, кисело мляко, кефир, комбуча и мисо. Има три основни видове ферментация – млечнокисела, ферментация с етилов алкохол и ферментация с оцетна киселина. За да бъдете сигурни, че купувате ферментирали храни, които съдържат пробиотици, на тях трябва да пише “естествено ферментирал”.

Лекар: До какво води дефицитът на витамин К ?

Каква е препоръчителната дневна доза на витамин K?

За възрастни над 19-годишна възраст е препоръчително да се приемат 120 мг за мъже и 90 мг за жени. Това е лесно постижимо, като добавите малко спанак към омлета или салатата си, например.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес