Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бира, бира, но топла - помага за бъбреците

20 юни 2024, 07:45 часа

Вярно ли е, че бирата е полезна за бъбреците?

Бирата се свързва с развлечения, вечерни събирания и почивка. В същото време много митове и твърдения съпътстват тази популярна напитка, включително твърдения, че е полезна за здравето на бъбреците. Нека да разгледаме какво всъщност се знае за ефекта на бирата върху органите на пикочно-половата система.

Митът за ползите от бирата за бъбреците

Идеята, че бирата може да има положителен ефект върху здравето на бъбреците, се дължи на съдържанието на антиоксиданти в напитката, както и на нейния диуретичен ефект. Въпреки това трябва да се изясни, че консумацията на бира не е свързана в ползи за бъбречната функция.

Лекар разкри какво ще се случи с бъбреците ни, ако прекалим с бирата

Реалност и отрицателно въздействие:

Дехидратация. Бирата, както всяка алкохолна напитка, има дехидратиращ ефект върху тялото. Алкохолът потиска производството на вазопресин, хормон, който регулира нивата на течности в тялото. Това може да доведе до по-често уриниране и в резултат на това дехидратация. Дехидратацията може да повлияе отрицателно на бъбречната функция и цялостното здраве.

Отрицателни ефекти върху пикочните пътища. Бирата може да раздразни пикочните пътища, което може да допринесе до инфекции на пикочните пътища. Алкохолът може също да влоши съществуващите проблеми с бъбреците.

Ефект върху кръвното налягане. Прекомерната консумация на алкохол, включително бира, може да повиши кръвното налягане. Постоянното повишаване на кръвното налягане може да повлияе негативно на бъбречната функция.

Разумна консумация

Важно е да се подчертае, че умерената и рядка консумация на бира, подобно на други алкохолни напитки, често избягва сериозни здравословни проблеми. Все пак избягвайте прекомерната консумация и не забравяйте, че бирата не е особено полезна за бъбреците.

Полезна ли е бирата за бъбреците? Митове и истина

Други митове за бирата

Бира може да се пие в големи количества, защото съдържа много вода. Въпреки високото съдържание на вода в бирата, алкохолът в нея има дехидратиращ ефект, което може да доведе до дехидратация, особено ако се консумира в повече.

Бирата е добър начин да се отпуснете и да се освободите от стреса. Въпреки че мнозина могат да се почувстват отпуснати след пиене на алкохол, това често е временен ефект. Дългосрочната или прекомерна консумация на алкохол всъщност може да влоши стреса и въздействието върху психичното здраве.

Бира разтваря мазнините. Много хора смятат, че бирата помага за разтварянето на мазнините и помага за изхвърлянето им от тялото. Това обаче не е вярно. Бирата, подобно на други алкохолни напитки, съдържа калории и може да насърчи натрупването на мазнини.

Бирата е добър източник на витамини и минерали. Бирата съдържа някои витамини и минерали, но не е най-добрият източник на хранителни вещества. Предозирането на алкохол може да повлияе негативно на усвояването на определени хранителни вещества.

Ако имате проблеми с бъбреците, кръвното налягане или други хронични заболявания, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да направите промени в диетата или начина си на пиене. Като цяло е по-добре да поддържате здравословен и балансиран начин на живот без алкохол, за да поддържате здравето на пикочно-половата система и цялото тяло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес