Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 неща, които трябва да знаете за кестените преди да ги консумирате

19 септември 2024, 06:00 часа

Кестените са ядливи ядки от дървета и храсти, които принадлежат към рода Castanea.

Те имат вкусен, леко сладък вкус и са невероятно гъвкави. Можете да ги включите в различни ястия, като плънки, салати, супи и много други.

Вижте още: Кестени - как влияят на кръвна захар и могат ли да се ядат от диабетици

Има много различни видове кестени и те споделят сходни качества. Най-често срещаните видове включват американски кестен, китайски кестен, японски или корейски кестен и европейски кестен.

Заслужава да се отбележи, че тези видове кестени не са свързани с водния кестен (Eleocharis dulcis), който е вид воден зеленчук, популярен в азиатската кухня.

Кестените не само са вкусно лакомство, особено около Коледа, но те са богати на хранителни вещества, които се свързват с много ползи за здравето. Те включват подобрено сърдечно здраве, храносмилателно здраве, контрол на кръвната захар и др.

Ето 8 интригуващи ползи за здравето от кестените.

1. Пълен с хранителни вещества

Въпреки малкия си размер, кестените са пълни с различни хранителни вещества.

Порция от 84 грама печени кестени осигурява следното:

Калории: 206

Протеин: 2,7 грама

Мазнини: 1,9 грама

Въглехидрати: 44,5 грама

Фибри: 4,3 грама, 15% от дневната стойност (DV)

Мед: 47% от DV

Манган: 43% от DV

Витамин B6: 25% от DV

Витамин C: 24% от DV

Тиамин: 17% от DV

Фолиева киселина: 15% от DV

Рибофлавин: 11% от DV

Калий: 11% от DV

В допълнение, кестените са приличен източник на няколко други витамини и минерали, включително витамини K, B5 и B3, както и фосфор и магнезий.

В сравнение с повечето други ядки, кестените съдържат по-малко калории, тъй като са с ниско съдържание на мазнини. Те също са с по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки и съдържат добро количество фибри, осигурявайки 15% от дневните ви нужди в една порция.

Кестените са добър източник на много витамини и минерали, като мед, манган, витамин В6, витамин С, тиамин, фолат, рибофлавин и калий. Те също са добър източник на фибри, с 15% от дневните ви нужди в 10 печени кестена.

2. Страхотен източник на антиоксиданти

Кестените съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти, които са важни за вашето здраве.

Тези антиоксиданти включват:

витамин С

галова киселина

елагова киселина

танини

алкалоиди

различни полифеноли

лутеин

зеаксантин

Последните два антиоксиданта се натрупват в ретината на очите ви и ги предпазват от увреждане от синята светлина.

Антиоксидантите са съединения, които помагат за защитата на вашите клетки срещу увреждане от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Високите нива на свободни радикали могат да причинят състояние, наречено оксидативен стрес. Те могат да увеличат риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и рак.

4. С високо съдържание на фибри

Кестените са добър източник на фибри, които имат много ползи за здравето.

От една страна, фибрите спомагат за увеличаване на обема на вашите изпражнения, което ги прави по-лесни за преминаване 

В допълнение, фибрите във вашата диета достигат до дебелото черво до голяма степен несмлени, където действат като пребиотик. Това означава, че фибрите се превръщат в източник на храна за здравите бактерии в червата ви, които ферментират фибрите.

Когато чревните бактерии ферментират фибри, те произвеждат различни полезни съединения, включително късоверижни мастни киселини.

Тези късоверижни мастни киселини предлагат множество предимства. Проучванията показват, че те могат да помогнат за здравето на червата, да намалят възпалението и да подобрят контрола на кръвната захар.

И накрая, тъй като фибрите преминават през тялото ви до голяма степен несмлени, те не добавят калории към вашата диета. Вместо това, той допринася за усещане за ситост,

5. Може да подобрят контрола на кръвната захар

Поддържането на кръвната захар на здравословно ниво е важно за вашето здраве, но особено важно, ако имате преддиабет или диабет.

Това е така, защото продължителните високи нива на кръвната захар могат да повишат риска от здравословни усложнения при хора с диабет. Тези усложнения включват увреждане на кръвоносните съдове и органи.

Кестените имат няколко интригуващи свойства, които могат да помогнат за контрола на кръвната захар.

Въпреки че са с по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки, кестените са добър източник на фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на скокове на кръвната захар.

В допълнение, проучванията показват, че антиоксидантите от кестен, като галова и елагова киселина, помагат за управлението на нивата на кръвната захар и могат да подобрят инсулиновата чувствителност, правейки клетките ви по-чувствителни към инсулин.

Вижте още: Тиквени семки - истинско злато за организма ви: Регулират кръвното налягане и захарта

Въпреки това, кестените все още се считат за ядки с по-високо съдържание на въглехидрати. Въпреки че яденето на малко до умерено количество кестени може да предложи тези ползи, честото консумиране на твърде много кестени може да противодейства на тези ползи за здравето.

6. Може да помогнат за загуба на тегло

Кестените имат няколко свойства, които могат да помогнат за загуба на тегло.

Високият процент фибри, които съдържат, може да ви помогне да останете сити за по-дълго време. Това е така, защото фибрите могат да помогнат за забавяне на времето, необходимо на храната да се изпразни от стомаха в червата.

Освен това проучванията показват, че високият прием на фибри може да увеличи производството на хормони, които помагат за ограничаване на апетита, като пептид YY (PYY) и глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), като същевременно потиска хормона на глада грелин.

Освен това кестените съдържат по-малко калории на грам от повечето други ядки. Това е така, защото те са с ниско съдържание на мазнини, което е най-калоричното хранително вещество.

Ако искате да отслабнете, ще трябва да създадете калориен дефицит, за да го направите. Яденето на кестени може да ви помогне да направите това, като същевременно ви помага да се чувствате сити.

Интересното е, че изследване върху животни установи, че консумацията на кестени може да помогне за намаляване на холестерола и мазнините по корема. Учените обаче трябва да направят повече изследвания, за да проучат тези потенциални ефекти.

7. Може да намали възпалението

Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се лекува и да се бори с инфекциите.

В някои ситуации възпалението може да продължи на ниско ниво. Това е известно като хронично възпаление и е свързано с множество хронични състояния, като сърдечни заболявания, диабет и рак.

Кестените имат свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Антиоксидантите, които съдържат, като витамин С, галова киселина, елагова киселина и различни полифеноли, могат да помогнат за намаляване на възпалението. Те неутрализират свободните радикали, които са ключови двигатели на хронично възпаление.

8. Потенциални антитуморни свойства

Изследвания от проучвания в епруветка предполагат, че кестените могат да имат антитуморни свойства.

По-специално, тези проучвания предполагат, че антиоксидантите, открити в кестените, могат да помогнат за потискане на растежа и разпространението на раковите клетки и да стимулират смъртта на раковите клетки.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес