Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 вида зеленчуци, които хората с диабет могат да ядат всеки ден: Пълни са с витамини

23 септември 2024, 06:00 часа

Представяме ви 7 вида зеленчуци, които хората с диабет могат да ядат всеки ден.

Зеленчуците са част от почти всяка препоръка за здравословно хранене и могат да помогнат при загуба на тегло, контрол на кръвната захар и много други здравословни проблеми. Когато става въпрос за диабет, трябва да се има предвид и вида на консумираните зеленчуци, защото не всички са еднакви.

Вижте още: Кардиохирург: Ако консумирате тези 4 неща, вече сте подписали смъртната си присъда

Зеленчуците, съдържащи скорбяла, като картофи, боб и царевица, могат да имат пряк ефект върху кръвната захар, но това не означава, че трябва да бъдат напълно изключени от диетата, а да се консумират само в умерени количества. Вместо това трябва да се обърнете към тези зеленчуци, които имат по-ниско съдържание на въглехидрати и повече витамини, минерали и протеини. Какви са тези зеленчуци и как можете да ги използвате в диетата си, прочетете по-долу.

Спанак

Не напразно Попай винаги имаше консерва спанак под ръка, защото този зеленчук е много полезен за здравето. Една чаша суров спанак има само 1 грам въглехидрати и е много богат на антиоксиданти като витамин А. Може да се използва суров като добавка към салата, но може и да се замрази като брикети или от консерва. Той е отлична добавка към богат на протеини омлет, който е питателно начало на деня.

Домат

Доматът често е наричан суперхрана и въпреки че принадлежи към плодовете, използването му в диетата е по-скоро като зеленчук. Средно един домат съдържа само 5 грама въглехидрати и е богат на витамин С и ликопен. Има много начини да го използвате – може да бъде част от салата, да се използва в богата супа, да стане част от сос или дресинг... Може да опитате и печени или гриловани варианти, които запазват свежестта и сочността.

Броколи

Независимо от здравословното ви състояние, ако не ядете броколи, трябва да ги включите в диетата си. Наред с ниското съдържание на въглехидрати, има богатство на витамин С, фибри и желязо. Ароматът му трябва да се запази, най-добре чрез варене или печене, а може и бързо да се изпече на скара.

Зеле

Тук няма да разкриваме топлата вода, всички знаем, че зелето е здравословно и може да се използва по много начини. Най-богат е на витамин С и витамин К. Обикновен или червен, може да се използва директно в салата, може да се използва за сарми или подварак и е добра добавка към ястия, приготвени в уок тиган.

Брюкселското зеле

Подобно на броколите, брюкселското зеле придоби популярност напоследък. Когато се сготви, една чаша от този зеленчук съдържа 10 грама въглехидрати, плюс витамин С, калий и фибри. Няма конкретно ястие, от което да е неразделна част, но винаги можете да опитате нови рецепти. Подходящо е и за бързо изпичане, което няма да загуби цвета си.

Вижте още: 8 неща, които трябва да знаете за кестените преди да ги консумирате

Аспержи

Може би тук тази храна не е толкова разпространена, колкото в някои други страни, но със сигурност има много добри свойства. Пълен е с витамини А и К, чийто препоръчителен дневен прием можете лесно да си набавите само от него. Можете да го приготвите, но по-вкусно би било на скара, полято с малко зехтин и поръсено със сол и черен пипер.

Карфиол

Карфиолът е добър по много начини, обикновено може да се пече или вари като част от яхния, но има и по-интересна вариация. Можете да направите „ориз“ от него, който е здравословен заместител, ако наистина трябва да избягвате нишестето и захарта, и ще ви донесе много витамин С и витамин В9 ( фолиева киселина ).

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес