Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 основателни причини, поради които трябва да консумирате повече орехи

16 септември 2024, 11:39 часа

Орехите са сред най-добрите ядки за човешкото здраве. Те съдържат здравословни мазнини, витамини, минерали, антиоксиданти и ензими, които имат мощни лечебни стойности.

Още: Грозде: Защо сърцето и тялото определено имат нужда от него

Орехите са известни предимно със значението си за защита на психичното здраве. Тяхната форма показва тясната връзка, която имат с мозъка. Не напразно редовната консумация на ядки укрепва паметта и ускорява предаването на нервните сигнали.

Ако орехите са сред любимите ви ядки, открийте 3-те най-големи ползи, които предлагат за вашето здраве.

Ядки за стомаха

Поддържането на здрав стомах и храносмилателна система като цяло е най-доброто нещо, което можете да направите за тялото си. Стомашният микробиом се нуждае от пробиотици и пребиотици, за да поддържа баланса на добрите и лошите бактерии.

Експертите казват, че орехите служат като пребиотици и увеличават обема на добрите бактерии в стомаха. Редовната консумация на ядки предпазва от възпаление, исхемия и рак на дебелото черво.

Ядки за отслабване

Ядките съдържат калории, но са богати на фибри, които ви държат сити за дълго време и ускоряват метаболизма ви. Проучванията казват, че ядките са идеални за отслабване, ако се консумират балансирано. Те ускоряват изгарянето на мазнини и ограничават апетита.

Ядки за мозъка

Както казахме по-горе, орехите се считат за една от най-добрите храни за здравето на мозъка, защото са богати на омега-3 мастни киселини. Консумацията на 10 грама орехи на ден подобрява функциите на мозъка, обработката на информация, паметта и концентрацията.

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Тъй като те са богати на антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини и вещества, които се борят с възпалението, експертите казват, че трябва да се консумират ежедневно. Те забавят и предотвратяват преждевременното стареене на мозъка и намаляват риска от неврологични заболявания на по-късен етап от живота.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес