Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на пипера с пепел - как е правилно да се прави

05 април 2024, 06:45 часа
Реклама

Дървесната пепел е един от най-добрите минерални торове за растения, включително за пипер. Благодарение на торенето с пепел реколтата става по-богата. Дървесната пепел съдържа повече от 30 микроелемента, необходими за растежа на пипера. Тя съдържа магнезий, фосфор, калий, бор и други микроелементи.

Най-голямо количество микроелементи се съдържа в пепелта от изгорели картофени върхове. Следователно, през есента, след прибиране на реколтата от картофи, върховете могат да бъдат изгорени.

В пепелта от тревисти растения също има много калий, калций и фосфор. Например елда, слънчоглед, коприва. Добър тор се получава от пепелта от бреза, топола и други иглолистни дървета.

Пиперът ще расте едър и месест, ако торите разсада така

Най-лошата пепел се счита за пепел от торф и въглища. В такава пепел практически няма полезни микроелементи. Не трябва да се използва за подхранване на растения. 

Как е правилно да се торят чушки с пепел?

Третиране на семена от пипер преди засаждане - в случая пепелта действа като стимулатор на растежа. Преди засаждане накиснете семената в разтвор на пепел. За да приготвите разтвора разредете 2 супени лъжици от прахообразната съставка в 1 литър вода. л. пепел и разбъркайте добре. В този разтвор накиснете семената на пипера за 12-24 часа. След това ги измийте с вода и ги подсушете преди засаждане.

Торене на чушки преди засаждане на разсад - това е второто приложение на пепелта като тор. За целта добавете пепел към почвата, преди да засадите разсада на открито. В периода на вкореняване пепелта ще насити растението с необходимите микроелементи.

Подхранване на чушки през периода на цъфтеж - през този период растението се нуждае от калиево-фосфорни торове, така че да образува много плодове. Пепелта е чудесна за това. Тя може да се разпръсне около пипера в количество от 1 чаша на 1 квадратен метър. Същевременно с това почвата трябва да се разрохка, а след това растението да се полее с обикновена вода.

Можете също така да подхранвате чушки с разтвор на пепел. За да направите това, разредете 700 гр дървесна пепел в 10 литра вода и разбъркайте добре. След това изсипете пепелния разтвор върху пипера.

Засадете тези цветя до пипера, за да е богата реколтата му

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес