Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, от която се приготвя най-добрият тор за краставици

06 юли 2024, 09:02 часа

Един евтин тор ще осигури активно плододаване на краставици. Благодарение на него от една леха ще можете да съберете торби с реколта.

Според агронома Ксения Давидова след такова хранене дори закърнелите насаждения ще започнат да растат активно и няма да се разболеят.

Тор за краставици от дафинов лист 

Както обяснява експертът, за приготвянето на тора ще трябва да залеете 5 дафинови листа с 1 литър вода, чиято температура трябва да бъде 50-60 градуса. Оставете за 3 часа. Полученият състав трябва да се излее в бутилка със спрей и старателно да се напръска върху листата на краставиците.

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Давидова подчерта, че дафиновите листа са богати на витамини А, В2, В6, В9, РР, калий, калций, фосфор и много други микроелементи, важни за растежа на краставиците.

Не изхвърляйте дафиновия лист след приготвяне на запарката. Може да се разпръсне върху градинската леха. В края на краищата дафиновите листа не само осигуряват на градинските култури полезни вещества, но и отблъскват вредителите.

При горещо време растението се нуждае от до три литра вода на ден. Липсата на влага може да доведе до загуба на цветя и плодници.

Младото растение обича сутрешното поливане, а по време на цъфтежа и плододаването е по-добре да поливате краставиците вечер. Водата за напояване трябва да се нагрява и да пада върху почвата, а не върху храстите. Силна струя от маркуч може да отмие почвата от корените и да им нанесе щети. Добър начин за поливане са пластмасовите бутилки с вода, поставени с гърлото надолу. Те се забиват в почвата, като предварително се отреже дъното им. По този начин краставиците се напояват безопасно.

По време на растеж краставиците се нуждаят от фосфор, а когато завързват плодовете, се нуждаят от повече азот и калий. След като се появи първият истински лист, растението трябва да се подхрани с органична материя. Например инфузия на оборски тор с вода в съотношение 1:10. Краставиците не понасят добре високи концентрации на торове, така че е по-добре да ги подхранвате по-често (на всеки две седмици), но в по-малки дози.

Появата на изгаряния по листата показва излишък на концентрация на тора. За да предотвратите това, след всяко торене трябва да излеете вода върху растенията от лейка с цедка, за да отмиете разтвора, който случайно попада върху храста.

След като се появят първите плодове, трябва да обърнете внимание на цвета и формата им, както и на листата. Ако плодовете са светлозелени със заострен връх, те се нуждаят от азот. Ако краставиците са разширени към върха и стеснени към дръжката или огънати на кука, растението няма достатъчно калий. Ако листата са тъмнозелени със син оттенък, е необходим фосфор.

Петна по листата на краставиците - направете това, за да спасите реколтата
 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес