Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Копривата не е просто плевел: 6 полезни приложения в градината

06 юли 2024, 07:11 часа

Копривата расте бързо, нахлува в нови територии, пречи на полезните растения и пари неприятно. Все пак е по-добре да не я премахвате напълно от имота си.

Ето шест нетипични начина за използване на коприва във вашата градина и градина.

Привличане на калинки

Калинките, които обичат да висят по листата на копривата, са основният естествен враг на листната въшка. Една калинка изяжда около 60 ларви на листни въшки на ден. В стадия на ларвата калинките убиват до 600-800 листни въшки всяка.

Ларвите се движат много бързо и в същото време ядат листни въшки. Ако има много листни въшки, калинката също ще се размножи. Тогава възрастната калинка лети до мястото, където има много листни въшки, и продължава безмилостно да ги изяжда.

Най-добрата тор за градината е от коприва

Отличен естествен тор

Копривата е източник на ценни вещества като азот, калий, магнезий, фосфор, желязо, витамини А, В, С и К, както и на органични киселини.

Обикновено се използва като естествен тор и ефективен имуностимулант за културите, които отглеждат. За да направите тор, нарежете прясна коприва и я смесете с вода, дъждовната вода е най-подходяща за това. На килограм коприва се добавят 10 литра вода. Най-добре е да използвате пластмасова кофа или бидон.

Трябва да се постави на сенчесто място и да се разбърква ежедневно, за да се аерира разтворът. За да намалите неприятната миризма, поръсете отгоре 1-2 шепи каменно брашно.

След 10-14 дни цветът на разтвора потъмнява, не се пени, а миризмата става по-мека. В този момент запарката от коприва е готова.

Запарката от коприва се разрежда 1:10 и се използва като листно подхранване, общо укрепващо средство, което насърчава растежа и развитието на растенията.

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Защита на културите от болести и неприятели

Запарката от коприва във вода е екологично чист продукт за борба с вредителите, който е подходящ за унищожаване на листни въшки, паяжинообразни акари, сиво гниене и др.

Смелете килограм коприва, поставете в 10-литрова лейка или друг съд, оставете за 12-24 часа. Поливайте или напръскайте сместа в местата, където се натрупват листни въшки или сива плесен.

Индикатор за почвено плодородие

Копривата предпочита здрава и плодородна почва, богата на азот. Освен това, произвежда полезни микроелементи и обогатява почвата с хумус. Следователно мястото, където расте копривата, може да се използва за засаждане на всякакви растения, дори без торове.

Подсилете аромата на билките

Забелязано е, че ако в близост до растенията има коприва, те стават по-ароматни. Копривата стимулира повишеното отделяне на етерични масла и подобрява здравето на растенията.

Ускоряване на узряването на плодовете

Копривата отделя растителния хормон етилен, който стимулира и ускорява узряването на плодовете. Неузрелите или твърди плодове се поставят в хартиен плик или кошница, наслоени с прясна коприва. Отделяните от копривата вещества ще ускорят значително узряването на плодовете и ще ги запазят в добро състояние.

За тор се нуждаете от прясна коприва, по-добре е тя да бъде събрана през пролетните месеци преди цъфтежа. Когато берете коприва, задължително носете дебели градински ръкавици и яке с ръкави, за да се предпазите от изгаряния. Никога не берете коприва в близост до натоварен път, тъй като може да бъде замърсена.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес