Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супер тор за доматите по време на плододаване - те ще растат месести и сочни

05 юли 2024, 16:05 часа
Реклама

В много случаи образуването на плодове върху доматените храсти започва в средата на лятото. През този период растението се нуждае от два важни микроелемента наведнъж - калий и фосфор. В случая не трябва да се прекалява с азота. Съдържанието му в използваните торове трябва да бъде минимално.

Но има един тор, използван от опитните градинари. Ако торите доматите с него в средата на лятото, реколтата ще ви изненада приятно с изобилието и качеството си.

Супер тор за изобилна реколта от домати

Напълнете стандартна кофа с топла вода, добавете суперфосфат (2 супени лъжици) и калиев хумат (1 супена лъжица). Разбъркайте добре съдържанието на съда. Подхранвайте доматите с приготвения продукт, като ги поливате в корена.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Всеки доматен храст трябва да получи литър приготвена течност. Процедурата трябва да се извърши през периода, когато плодовете на растението вече са се образували и са започнали да се пълнят със сокове. Резултатът от прилагането на този тор ще бъде изобилие от големи и вкусни домати.

Торене на доматите - народни средства

Сложете парчета черупки от 5-6 яйца в бутилка от 1,5 литра. Напълнете бутилката с вода и покрийте с капак (не завивайте капачката). Оставете на тъмно място за около три дни. Веднага щом инфузията стане мътна и се появи миризмата на сероводород, торът е готов. Може да се използва веднъж седмично вместо редовно поливане. Просто не е необходимо да миете черупката и да я почиствате от засъхналия по стените протеин. В противен случай се губи целият смисъл на торенето с яйчени черупки, тъй като самата черупка не се разтваря във вода. 

Люспите от лук са едно от най-любимите средства на любителите на биологичното земеделие. Те съдържат огромно количество микроелементи, аминокиселини, полезни за растенията, антиоксиданти - рутин и кверцетин. За подхранване на доматите са необходими 50 грама люспи от лук и 500 милилитра вода (вряла). Залейте люспите с вряща вода и оставете за 2-3 дни. След това прецедете получената запарка и я разредете с вода в съотношение 1:5. Тоест за 100 милилитра запарка добавете половин литър вода. Това подхранване може да се извършва два пъти месечно.

Хумусът от компостната купчина също е добър вариант за торене. Рецептата за приготвяне на тор за разсада на домати е следната: напълнете половин литров буркан с хумус с 10 литра топла вода. Оставете за три часа и след това разбърквайте. Разтворът е готов. Органичното торене с хумус се извършва веднъж седмично.

За торене на доматите е подходяща и водата, в която са се варили картофите (и другите зеленчуци). По време на варенето част от минералните и органични вещества преминават от зеленчуците във водата. Достатъчно е да охладите бульона и торът е готов. Картофените обелки са идеални за приготвяне на такъв питателен бульон. Можете да поливате доматите със зеленчуков бульон всяка седмица, като замените с него планираното поливане с обикновена вода. 

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес