Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна иска извънреден Съвет за сигурност на ООН, който се председателства от... Русия

08 юли 2024, 18:02 часа • 2638 прочитания

Украйна поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 8 юли, след като Русия уби над 28 цивилни при масирано въздушно нападение в цялата страна. При атаката беше поразена детска болница в Киев, където загинаха най-малко двама души, а поне 16 бяха ранени.

"Трябва да потърсим отговорност от Русия за терора и от Путин за заповедите за нанасяне на удари", заяви украинккият президент Володимир Зеленски по време на съвместна пресконференция с полския министър-председател Доналд Туск във Варшава. "Русия отговаря на всичко, което се опитваме да обсъдим с нея за мир, като атакува домове и болници".

Още: Зеленски за руския удар срещу болници: Тези изверги да очакват нашия отговор

Жертвите

Най-малко 28 цивилни граждани са загинали, а над 100 са получили наранявания при последните атаки, които бяха насочени към Киев, Днипро, Кривой Рог, Славянск и Краматорск, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации към 15:00 ч. местно време (и българско).

Съобщава се, че детската болница "Охматдит" - най-големият детски медицински център в Украйна, е била поразена от крилата ракета Х-101 по време на сутрешната руска атака.

По време на отделна атака срещу Киев по-късно през деня отломки са ударили родилния дом "Исида", при което са загинали 7 души, а трима са били ранени, съобщи Главната прокуратура.

Още: Ужасяващ ден за Киев: След детската болница - жертви и в поразен родилен дом (ВИДЕО)

Нападението от 8 юли е най-смъртоносното от месеци насам, като броят на жертвите е сравним с масираните удари, нанесени от Русия през зимата.

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

Странна ситуация в ООН

Украйна призова за срещата в момент, в който Русия вече е поела председателството на Съвета за сигурност на ООН. Това се случи на 1 юли. Москва е една от петте постоянни представителки в 15-членния съвет.

Василий Небензя - пратеникът на Русия в ООН, заяви по-рано, че Украйна не е включена в дневния ред за този месец.

Още: Наглост: Поразената детска болница в Киев не съществува за руската пропаганда (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес