Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на краставиците през юли - ето кои са най-добрите торове

08 юли 2024, 11:26 часа

Опитните градинари знаят, че правилното торене е ключът към здравите растения и висока продуктивност - това важи с пълна сила и за краставиците.

През юли тези градински насаждения активно дават плодове и в случая изискват специално внимание и допълнително торене, за да е богата реколтата им. Благодарение на правилното торене на краставиците през юли ще получите изобилна реколта от сочни, хрупкави и вкусни плодове.

Правилно торене на краставиците през юли

Азотът играе важна роля в растежа и развитието на краставиците. Особено по време на плододаването, този елемент спомага за образуването на зелена маса, която осигурява на растението необходимите хранителни вещества за пълноценно развитие и богата реколта.

НЕ изхвърляйте тази храна - тя е идеален тор за краставиците и доматите

Амониевият нитрат или уреята могат да бъдат добър избор за торене. Тези торове се разтварят лесно във вода и бързо се усвояват от растенията.

Калият играе ключова роля при формирането на плодовете и подобряването на вкуса им. Той помага да се увеличи съдържанието на захар в плодовете, което ги прави по-сладки и сочни. За калиево торене можете да използвате калиев сулфат или дървесна пепел.

В допълнение, тези торове помагат за укрепване на имунитета на растенията, което повишава тяхната устойчивост към болести и вредители.

Фосфорът е необходим за развитието на кореновата система и подобряване на метаболитните процеси в растението. В периода на плододаване краставиците се нуждаят от фосфор, за да осигурят стабилен растеж и развитие на плодовете. Суперфосфатът е отличен фосфорен тор, който може да се прилага както сух, така и под формата на разтвор. Този тор помага за укрепване на корените и увеличаване на производителността.

Органичните торове са отличен вариант за подхранване на краставици през периода на плододаване. Те не само осигуряват на растенията необходимите хранителни вещества, но и подобряват структурата на почвата.

Компост, хумус или инфузия на лопен могат да бъдат добър избор. Тези естествени стимулатори на растежа спомагат за увеличаване на добивите и подобряване на качеството на плодовете без риск от пренасищане на почвата с химически елементи.

За пълноценен растеж и изобилно плододаване краставиците се нуждаят не само от макроелементи, но и от микроелементи. Желязото, магнезият, борът и цинкът играят важна роля в метаболитните процеси и поддържането на здравето на растенията.

Поливане и мулчиране

Редовното поливане е едно от основните условия за успешното плододаване на краставиците. Важно е почвата да се поддържа влажна, но не пренаситена с вода, за да се избегне гниене на корените. Поливането трябва да е редовно и обилно, особено в горещите дни. Мулчирането ще помогне да се запази влагата в почвата и да се предотврати нейното изсъхване. Можете да използвате слама, окосена трева или компост като мулч.

Използването на народни средства: безопасни и ефективни методи

Народните средства също могат да бъдат полезни за хранене на краставици. Запарката от коприва например е богата на азот и микроелементи, което я прави отличен естествен тор. За да я приготвите напълнете 2/3 от една кофа с коприва. Залейте с вода. Настоявайте 1 ден. След това разредете 1 л от течността с 10 л вода и използвайте разтвора за напояване.

Пепелта от изгаряне  съдържа калий и фосфор, които са необходими за плододаването. За приготвянето на разтвор за торене може да разтворите 1 чаша пепел в 10 л вода.

Най-добрите торове за краставиците - кога и как се използват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес