Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари винаги поръсват картофите с това

08 юли 2024, 11:13 часа

Само опитните градинари разчитат на един трик при отглеждането на картофи и реколтата им винаги е богата. Всеки градинар знае, че колорадските бръмбари представляват огромна опасност за тази градинска култура.

Насекомите ядат листата на растението. Резултатът често е смъртта на градинската култура. Страхувайки се от загубата на реколтата от картофи, много градинари предприемат мерки срещу опасния вредител много преди появата му. Въпреки това, често се оказва инсектицидите, така и народните средства са неефективни.

Как да торите картофите през юли, за да е богата реколтата им

Но само градинарите с опит използват един прах, който винаги е ефективен в борбата с вредителя. В допълнение, растението ще получи важни хранителни вещества за него.

Природно средство в борба с колорадския бръмбари

В случая градинарите с опит знаят, че пепелта е спасението. Просто поръсете пепел върху вашите картофени храсти. В същото време си струва да поръсите почвата около растението. Процедурата не е сложна за изпълнение, но за сметка на това е доста ефективна.

Пепелта ще „прогони“ колорадските бръмбари. Факт е, че тези насекоми не обичат пепелта и бягат от райони, третирани с нея.

Използването на пепел за поръсване на картофените лехи има още един положителен ефект: растението ще получи много важни микроелементи. По този начин е малко вероятно градинските култури да се сблъскат с недостиг на калий, фосфор, магнезий и много други компоненти. В случая пепелта има двойна полза и увеличава максимално шансовете за получаване на богата реколта от картофи.

Важен момент: препоръчително е да поръсите растението и почвената покривка с пепел сутрин. По това време все още има роса върху листата. И наличието на капки вода върху градинската култура преди започване на процедурата е от голямо значение. Това осигурява по-добро прилепване и задържане на прахообразния компонент върху листата. 

През юни този вредител снася яйца и след като се излюпят ларвите, те причиняват много щети. Пиковата активност на вредителите е юли. До август насекомите се хранят с растения от семейство пасленови (което включва картофи). След като изядат листата на картофите, тези насекоми могат да преминат към домати, патладжани, сладки пиперки и физалис.

Мястото, върху което са били отглеждани картофи, трябва да се разоре преди падането на сланата, около октомври-ноември, така че ларвите на бръмбарите да измръзнат. В почвата те понасят студа добре, но след оран, когато са на повърхността, е по-малко вероятно да оцелеят.

В началото на юли полейте картофите с това за богата реколта

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес