Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата грижа за доматите през топлите дни

08 юли 2024, 16:11 часа

Доматите са сред любимците на градинарите, защото не се отглеждат трудно, а са много вкусни, ако се грижите по най-добрия начин. Продължете да четете, за да разберете какви грижи да полагате за вашите култури през топлите месеци, за да имате успех.

Грижа за доматите през лятото

Ако отглеждате доматите си в контейнери, уверете се, че са поставени на място, където растенията ще получат максимална слънчева светлина. Южната или западната страна на градината е най-добра.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Не поливайте доматите с пръскачка отгоре, а с маркуч, който да напоява корените. Поливайте обилно и изчакайте няколко дни, преди да поливате отново. Не оставяйте доматите със суха почва, защото така ще забавите растежа, а неравномерното водоснабдяване може да доведе до крайно гниене на цъфтежа.

Прекомерното поливане и подхранване на домати е основна грешка, която може да допуснете, което води до буен растеж на листата, хладна и влажна почва и само няколко бавно зреещи домата. Поливането отгоре може да бъде фактор за създаване на мана. Най-доброто време за поливане е рано сутрин.

Подгответе почвата правилно, когато засаждате, а след това леко подхранвайте през остатъка от вегетационния период. След това, ако е необходимо хранене, използвайте храна от зеленчукова градина с ниско съдържание на азот и я прилагайте в приблизително половината от препоръчаното количество.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

Ако растенията цъфтят и не плододават, добра практика е леко да разклатите или почуквате растенията. Може да използвате и определни продукти, но ако цветята се напръска твърде много спрей или ако се напръскат повече от веднъж, плодът е склонен да се деформира.

Добра идея е да премахнете част от листата, за да се осигури по-добра циркулация на въздуха. Имайте предвид, че листата засенчват цветята и плодовете, които са чувствителни към горещото слънце. Така че, за да узреят плодовете без слънчеви изгаряния, трябва да остане изобилна зеленина.

Късно през сезона някои сортове са склонни да стават доста високи и извън контрол. Част от този растеж може да бъде премахнат, отклонявайки растежа за узряване на плодовете, които вече са на доматената лоза. Всяка зеленина, която лежи на земята, трябва да бъде избрана и изхвърлена, тъй като ще бъде подложена на гниене и ще бъде жертва на охлюви и почвени насекоми.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес