Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 трика за резитба на домати, така че клоните им да натежат от плод

08 юли 2024, 18:20 часа

Грижата за растенията не е толкова трудна, колкото изглежда на пръв поглед. Можете да постигнете мечтаната реколта, ако знаете няколко тайни - те са споделени от опитни градинари.

Времето за прибиране на доматите зависи от сорта, метода на отглеждане и климатичните условия. Средно градинарите събират първите плодове в средата на юли или началото на август. До този момент растенията трябва да се грижат правилно: да се хранят, напояват, да се следи температурата и да се предпазват от вредители.

Според опитни градинари, има едно нещо, което някои хора пренебрегват. Говорим за правилна резитба на доматите. Всъщност тази процедура помага на растението да бъде по-здраво, а също така влияе върху количеството и качеството на реколтата.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Първото нещо, което е важно да определите е дали  доматите във вашата градина се нуждаят от резитба.

Имате ли катерещ сорт, който може да бъде отрязан до едно високо стъбло и вързан за пергола, така че да расте нагоре? Или сте засадили домати, които не се нуждаят от допълнителна опора, следователно не е нужно да докосвате храста, той ще бъде със същия размер?

Второто важно правило: отстранете всички листа в долната част на храста преди подрязване. Факт е, че листата не трябва да докосват почвата, в противен случай може да се развие брашнеста мана  - гъбично заболяване, което засяга доматите.

Следващата стъпка е подрязването на страничните издънки. Експертът препоръчва да се отрежат онези части от растението, които са разположени под ъгъл 45 градуса в пазвата на растението, между главното стъбло и листата.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

Премахваме ги по цялата дължина на растението, но винаги оставяме точката на растеж. След това подрязаните странични издънки могат да бъдат поставени във вода, за да се създаде „дубликат“ на оригиналното растение.

И четвъртата, не по-малко важна стъпка е да дадете на растението правилната посока на растеж. Ако доматите са развили две основни стъбла, и двете могат да бъдат насочени към отделни опори или просто отрежете едно от тях и го сложете във вода.

Също така, не забравяйте да вземете предвид характеристиките на грижата в зависимост от сорта на вашите домати. Всички тези прости правила ще ви помогнат да получите богата реколта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес