Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави есенното подрязване на малини

06 октомври 2024, 07:00 часа

Есента е не само време за събиране на реколтата, но и ключов момент за грижа за вашата градина. Подрязването на малини в този период е една от най-важните задачи за градинарите, които искат да осигурят обилен и здрав плод през следващия сезон. Правилното подрязване на малиновите храсти през есента помага на растенията да насочат цялата си енергия към новия растеж и да се предпазят от болести и вредители. В тази статия ще разгледаме кога и как се извършва есенното подрязване на малини, както и основните тънкости, които трябва да знае всеки градинар.

Най-доброто време за подрязване на малини

Подрязването на малиновите храсти трябва да се извърши веднага след събирането на последната реколта, когато растенията вече са престанали да плододават. Най-подходящият период за това е няколко седмици преди настъпването на първите слани. Това дава на храстите достатъчно време да се подготвят за зимата, без да бъдат стресирани от студеното време.

Малини - как влияят на кръвната захар

Основни стъпки при есенното подрязване

1. Премахване на старите и болни издънки

Първата стъпка в процеса на подрязване е отстраняването на всички сухи, счупени или болни клони. Тези издънки трябва да се отрежат до самия корен, за да се предотврати разпространението на болести и вредители. По този начин растението ще бъде по-здраво и ще може да се съсредоточи върху развитието на нови, силни леторасти през следващата година.

2. Подрязване на плододаващите клони

След като се премахнат увредените части, е време да се отрежат всички клони, които вече са дали плодове през текущия сезон. Тези клони са изпълнили своята роля и няма да плододават отново, затова е важно да ги отстраните. Така растението ще насочи ресурсите си към новите издънки, които ще дадат плод през следващата година.

малини

3. Премахване на слабите и ненужни издънки

Не всички млади издънки са полезни за растежа на храста. Слабите, тънки и нездрави клони също трябва да бъдат премахнати, за да не пречат на развитието на по-силните. И тук е важно да изрежете нежеланите клони до основата, за да не оставяте източници на инфекции или гъбични заболявания.

Как да подредите малиновите храсти за оптимален растеж?

Един от ключовите моменти при есенното подрязване е да се стремите да оставите на храста между 5 и 8 здрави клона. Тези клони трябва да бъдат тези, които не са плододавали през лятото и изглеждат здрави и масивни. За да осигурите добра вентилация и осветление, подреждайте клоните във ветрилообразна форма, като избягвате преплитане и засенчване. Това ще улесни опрашването на цветовете през пролетта и ще предотврати задържането на влага, която може да привлече вредители.

Кога е най-доброто време да наторите МАЛИНИТЕ?

Важно е да обърнете внимание на цялото растение, а не само на външните клони. Подрязването на средната част на храста е също толкова важно, за да предотвратите сгъстяване на насаждението и създаване на условия за развитие на болести.

Есенното подрязване на малини е съществена част от грижата за ягодоплодните храсти и гарантира успешна реколта през следващата година. Правилното подрязване в точното време ще укрепи растението, ще го предпази от болести и ще осигури оптимален растеж на новите издънки. Със спазването на няколко прости правила – премахване на старите клони, поддържане на здрави издънки и внимателно подреждане на храста – вашите малини ще ви радват с богата и сладка реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес