Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша има нужда от по-голяма армия, за да се подготви за война

06 октомври 2024, 15:42 часа • 784 прочитания

"Полша ще има нужда от по-голяма армия, за да се защити от тази война, която, изглежда, сегашното поколение неизбежно ще преживее. Уви, като се има предвид застаряващото население на страната, това е нещо, което трудно може да се постигне в момента". Това са думи на полския генерал Виеслав Кукула, цитирани от държавната агенция PAP.

"Всички данни сочат, че именно ние сме поколението, на което ще се наложи с оръжие да защитава страната ни. И нито аз, нито който и да било от вас имаме намерение да загубим тази война.", заявява генерал Кукула на 4 октовмри по време на негово изказване във военната академия във Вроцлав.

Още: Срещу руската инвазия: Украйна откри офис за набиране на войници в Полша

Подготовка за война

Снимка: iStock

"Ще спечелим тази война, ще се върнем тук и ще продължим да изграждаме Полша, но нещо трябва да се направи. Трябва да създадем въоръжени сили, които да са подготвени за този тип действия.", казва Кукула и допълва, че демографската криза ще забави темпото на присъединяване на нови хора към армията. "Потенциалът на врага е толкова огромен, че ние трябва да изградим много по-голяма армия, което на свой ред означава, че военната служба отново трябва да стане задължителна." В момента в Полша военната подготовка и служба са само по желание.

Още: Предупреждение от Бундесвера: Русия насочва армията си на запад

До края на годината армията на Полша ще наброява 207 500 души, което е третата по големина от държавите в НАТО, що се отнася до личния състав. Преди Полша са само САЩ и Турция, пише "Ройтерс".

Още през месец юли Кукула каза, че Полша трябва да подготви армията си за пълномащабен конфликт. Отношенията на страната с Русия и Беларус рязко се промениха от старта на войната в Украйна.

Още: Запада и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Позицията на Зеленски

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес