Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорд: Близо 1000 мигранти прекосиха Ламанша само за ден

06 октомври 2024, 16:20 часа • 795 прочитания

973 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки за един ден. Четирима от тях са загинали при опит да стигнат от Франция до Англия, съобщи Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Цифрата за събота, 6 октомври, е рекордна за брой мигранти, предприели пътуване през Ламанша в рамките на един ден тази година, като надминава предишния максимум от 882 души, регистриран на 18 юни.

Двегодишно момче и трима възрастни са загиналите, след като претоварени лодки са изпаднали в беда по време на опасното пресичане. Според Жак Билан, префект на френския регион Па дьо Кале, с тези трагедии броят на мигрантите, загинали при опит за прекосяване на Ламанша през тази година, достига 51.

Още: Тежка катастрофа с мигранти в Хърватия, има загинали

Обединеното кралство в битка с трафикантите

По данни на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство през 2024 г. над 26 600 мигранти са прекосили Ламанша с малки лодки. Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър заяви, че е "ужасяващо, че в Ламанша са загубени още човешки животи. Престъпни банди контрабандисти продължават да организират тези опасни пресичания с лодки", написа тя в X и добави: "Бандите не се интересуват дали хората живеят, или умират - това е ужасна търговия с животи".

Новото лейбъристко правителство на Киър Стармър полага усилия да намали броя на пристигащите през Ламанша - ключов въпрос на общите избори през юли тази година. Правителството неведнъж е обещавало да "разбие бандите" на трафикантите на хора, които организират опасните пътувания, пише БГНЕС.

Още: Тръмп плаши американците: Харис е умствено изостанала, а мигрантите ще ви прережат гърлата

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес