Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние се сади фотиния за жив плет

05 октомври 2024, 23:00 часа

Фотинията е красиво декоративно растение, което е изключително популярно за създаване на живи плетове. Нейните ярки червени листа през пролетта и лъскаво зелени през лятото я правят идеално допълнение към всяка градина. Освен естетическите си качества, фотинията е и много устойчива, което я прави предпочитан избор както за живи плетове, така и за самостоятелни или групови насаждения. Но за да постигнете плътна и добре оформена зелена стена, е важно да знаете какво разстояние да оставите между растенията.

Идеално разстояние за фотиния в жив плет

Когато планирате създаването на жив плет от фотиния, правилното разстояние между растенията е от ключово значение за плътността и формата на плета. Най-често препоръчваното разстояние е между 25 и 50 см в зависимост от това колко гъст искате да бъде плетът. Ако предпочитате по-плътна структура, растенията трябва да се поставят на разстояние 25 см едно от друго. Това ще позволи на храстите да се сливат по-бързо и да формират по-изчистен плет.

Младият лигуструм си иска специално подрязване - ето какво е то!

Ако обаче искате малко по-рехав жив плет или предпочитате растенията да имат повече пространство за развитие, може да засадите фотиниите на разстояние 50 см. Това също ще осигури добра плътност с времето, но ще позволи на всяко растение да разгърне напълно своя потенциал.

Фотиния в други насаждения

Освен за живи плетове, фотинията може да бъде използвана и като акцент в градината. Тя е подходяща за самостоятелни насаждения или за комбиниране с други цветя и храсти, създавайки красиви композиции. В комбинация с растения с различен цвят и текстура, фотинията може да придаде интересен и динамичен вид на всяко градинско пространство.

Изграждане на жив плет: Видове храсти и съвети за отглеждането им

Фотиния като решение за тераси

За тези, които искат да създадат зелено пространство на своята тераса, фотинията е идеален избор, особено ако терасата има южно изложение. Тя е устойчива на пряка слънчева светлина и може да се развива успешно в саксии. Освен това, компактната й форма и възможността да се подрязва правят фотинията чудесен вариант за озеленяване на балкони и тераси.

Фотинията е идеален избор за създаване на жив плет, като правилното разстояние между растенията гарантира плътността и здравината на зеления екран. С разстояние от 25 до 50 см, вие можете да постигнете желания резултат в зависимост от това дали търсите по-плътна или по-рехава структура. Освен това, фотинията предлага много възможности за разнообразни насаждения и е подходяща за озеленяване на тераси. С правилната грижа и разстояние, тя ще ви радва с красиви цветове и оформен вид години наред.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес