Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога трябва да се берат зимните круши

06 октомври 2024, 12:00 часа

Зимните круши са едни от най-предпочитаните плодове, които се събират през есента и могат да се съхраняват в продължение на месеци. Но за да се запази техният вкус и качество за дълго време, е важно да се знае точно кога да се берат. В тази статия ще разгледаме ключовите моменти за беритбата на зимните круши и как правилното съхранение може да удължи техния живот.

Кога настъпва идеалното време за беритба?

Зимните сортове круши обикновено зреят от средата на септември до края на октомври. През този период те достигат техническа зрялост, която е важен индикатор за готовността им за бране. Техническата зрялост означава, че плодовете са достатъчно развити и ще продължат да зреят, дори след като бъдат откъснати от дървото. За разлика от летните сортове, които трябва да се консумират веднага след като узреят на дървото, зимните круши продължават процеса на дозряване след беритбата.

Ето къде и как да съхранявате круши, ябълки и сливи за дълго време

Влияние на климатичните условия

Един от ключовите фактори, които трябва да се вземат предвид при определяне на точния момент за бране, е климатът в региона. Ако има риск от ранни мразове, е препоръчително да се приберат плодовете малко по-рано, за да се избегне увреждането им от ниските температури. В противен случай, плодовете може да пострадат, което ще намали тяхната трайност и качество при съхранение.

Как да съхраняваме зимните круши?

След като зимните круши бъдат откъснати, е важно да се съхраняват правилно, за да се гарантира, че ще останат свежи и вкусни в продължение на месеци. За целта е необходимо плодовете да преминат през период на дозряване в подходящи помещения с оптимална температура и влажност. Ако бъдат поставени в идеални условия, те могат да се съхраняват до няколко месеца, запазвайки своя вкус и хранителни качества.

Ябълки или круши - кой плод е по-здравословен

Беритбата на зимните круши е важен процес, който трябва да бъде съобразен както с етапа на тяхната зрялост, така и с климатичните условия. Средата на септември до края на октомври е най-подходящият период за беритба, като е важно да се наблюдава дали не предстоят ранни мразове. Правилното съхранение след беритбата ще осигури възможност да се наслаждаваме на тези вкусни плодове през цялата зима.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес