Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спасите градината от жегата - триковете, които трябва да знае всеки градинар

05 юли 2024, 16:25 часа
Реклама

В горещо време, за да се спасят насажденията в градината на първо място е важно да се извършва правилно поливане. В случая градинарите трябва да поливат градината по график сутрин или вечер. Всъщност има още няколко тънкости и освен правилното поливане трябва да следите и почвата, както и състоянието на растенията. Също така е добра идея да запомните какво да правите, жегата вече е нанесла щети на насажденията в градината ви. 

Какво трябва да направите, за да спасите растенията в градината си от жегата? 

Първо, ако температурата на въздуха е достигнала +30 или по-висока, трябва да поливате лехите рано сутрин, на разсъмване или след около 19:00 часа, когато топлината вече е започнала да намалява.

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Второ, на следващия ден след поливането, почвата в лехите трябва да се разкопае, тъй като получената кора ще затрудни достъпа на кислород до корените.

Трето, ако растенията вече са пострадали от високи температури, не бързайте да се отчайвате. Това може да се случи, ако градинарите започнат да поливат лехите си през деня, когато слънцето грее най-силно. В този случай листата не само ще пожълтеят, но и ще изсъхнат. Необходимо е да отрежете увяхналите листа.

След това разкопайте почвата в градината и извършете листно торене с урея (една супена лъжица урея на 10 литра вода). Единственото важно условие е това третиране да се извършва в горещ следобед.

През лятото растенията трябва да се поливат рано сутрин, препоръчително е поливането да приключи преди 8 сутринта, а вечер - след 18 часа. Някои градинари твърдят, че сутрешното поливане все още е за предпочитане, тъй като в почвата, напоявана през нощта, могат да се развият гъбични заболявания. Други поддържат обратното мнение, вярвайки, че вечер водата се абсорбира по-добре и прониква по-дълбоко в почвата.

Каква трябва да бъде температурата на водата за напояване?

Опитните градинари препоръчват поливането на растенията с нестудена вода, за да се избегне температурен шок. За да направите това, ден преди поливане напълнете голям резервоар с вода и оставете водата да се нагрее на слънце.

Оптималната температура на водата за поливане е 18-22 градуса.

Основното правило за поливане на растенията в горещо време е, че дълбокото еднократно поливане на всеки няколко дни е по-ефективно от бързото ежедневно пръскане. Ако изливате половин стандартна 5-литрова лейка под доматен храст три пъти седмично, ще бъде по-добре, отколкото ако леко навлажнявате почвата всеки ден, като бързо поливате цялата градина с маркуч.

Не пренебрегвайте мулчирането. Мулчирането е отличен начин за запазване на влагата в почвата. Ако предстои горещо и сухо време, просто поставянето на окосена трева под храстите и цветята ще им помогне да оцелеят в най-трудните дни на лятото.

Как да отървете градината си от листни въшки без пестициди?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес