Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво най-често се прави подхранване на пипер

17 юни 2024, 16:30 часа
Реклама

Пиперът е култура, която изисква специално внимание и грижи, за да даде богата и качествена реколта. Едно от основните средства за подобряване на добива и здравето на растението е торенето с пепел. В тази статия ще разгледаме защо пепелта е толкова полезна за подхранване на пипера и как правилно да се използва.

Предимства на торенето с пепел

Торенето с пепел е доказано ефективен метод за обогатяване на почвата с множество микроелементи. Дървесната пепел съдържа повече от 30 различни микроелемента, които са от съществено значение за растежа и развитието на пипера. Сред тях се открояват магнезий, фосфор, калий и бор.

4 трика за успешно отглеждане на пипер

Съдържание на микроелементи в различни видове пепел

Пепел от картофени върхове: Най-богата на микроелементи, особено полезна за пипера. След прибиране на реколтата от картофи през есента, върховете могат да бъдат изгорени, за да се получи тази ценна пепел.

Пепел от тревисти растения: Включва елда, слънчоглед и коприва. Тази пепел също съдържа значителни количества калий, калций и фосфор.

Пепел от дървета: Бреза, топола и други иглолистни дървета също дават добра пепел за торене.

Пепел от торф и въглища: Счита се за най-лоша за торене, тъй като почти не съдържа полезни микроелементи и не трябва да се използва.

пепел

Методи за торене с пепел

Има няколко основни метода за използване на пепелта при торене на пипер, които са ефективни в различни фази на растежа на растението.

Третиране на семена от пипер

Пепелта може да действа като стимулатор на растежа при третирането на семена преди засаждане. За целта се приготвя разтвор от 2 супени лъжици пепел, разредени в 1 литър вода. В този разтвор семената на пипера се накисват за 12-24 часа, след което се измиват с вода и се подсушават преди засаждане.

Торене преди засаждане на разсад

Друг начин за използване на пепелта е добавянето й към почвата преди засаждането на разсада на открито. В периода на вкореняване, пепелта ще насити растението с необходимите микроелементи, като по този начин ще подпомогне неговото здравословно развитие.

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Подхранване по време на цъфтеж

През периода на цъфтеж, пиперът се нуждае от калиево-фосфорни торове за образуване на много плодове. Пепелта е идеална за това. Тя може да се разпръсне около пипера в количество от 1 чаша на 1 квадратен метър. Почвата след това трябва да се разрохка и растението да се полее с обикновена вода. Освен това, пиперът може да се подхранва с разтвор на пепел, приготвен от 700 грама дървесна пепел, разредени в 10 литра вода.

Торенето с пепел е изключително полезно и ефективно за подхранването на пипера. Разнообразието от микроелементи в пепелта подпомага растежа, развитието и плододаването на растението. Използвайте тези методи и съвети, за да постигнете най-добри резултати във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес