Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само мързеливите градинари слагат това във водата за поливане

05 юли 2024, 10:44 часа
Реклама

Всеки опитен градинар държи варел за поливане в градината си. Известно е, че поливането с утаена и топла вода има благоприятен ефект върху културите, които растат в градината. Градинарите с опит също добавят различни съставки към водата.

Какво се слага във водата за поливане в градината?

В случая има една полезна и проста рецепта, която всеки ще хареса по време на период на плододавне на култивираните растения. Тази смес подобрява образуването на плодове и също така предпазва насажденията от болести. Тя включва 3 налични съставки:

  • борна киселина
  • йод
  • калиев перманганат

Каква е правилната честота на поливане на домати в жегите?

Борът и йодът са необходими за растежа и развитието на растенията. Също така и двата елемента укрепват растенията и подобряват образуването на яйчници.

Разтворете борна киселина (10 гр) в гореща вода (0,5 литра) и след това изсипете разтвора в лейка за напояване. След това добавете 20 капки йод. Добавя се калиев перманганат в количество от 5 кристалчета.

Според градинарите това поливане не прехранва растенията, но подобрява състава на почвата и предотвратява разпространението на гъбички и паразитни насекоми.

Тънкости при поливане на градината

Осигурете обилно, но не често поливане. Оптимално е обилно поливане, когато почвата изсъхне или веднъж на няколко дни. Това кара корените да растат по-дълбоко и за тях е по-лесно да получат вода от почвата. Но при слабо поливане всеки ден, корените ще растат близо до повърхността на почвата, където е по-трудно да получат влага.

Забележка: Има култури, които не обичат такова поливане. Но те не са много. Трябва да се съсредоточите върху нуждите на растенията.

Избиране на подходящи саксии и контейнери - препоръчва се да се даде предпочитате стъклени или пластмасови съдове пред висящи саксии. Материалите с пореста структура също не са подходящи: почвата в тях бързо ще изсъхне.

Също така е необходимо да се осигури пространство на насажденията, като се пресадят от тесни саксии в по-големи контейнери.

Плевелите абсорбират влагата от земята, ограбвайки хранителни вещества от култивираните растения. Поради това е необходимо плевене и мулчиране.

Гъстото засаждане помага на растенията да създават сянка за почвата и едно за друго - това запазва влагата в почвата по-дълго. Но си струва да запомните, че е необходимо да осигурите на всеки разсад минимално необходимото пространство, в противен случай растенията няма да получат достатъчно хранителни вщества. Например, репичките се нуждаят от 4 на 4 см пространство, а зелето - 40 на 40 см. Затова проучете каква е минималната площ за отглеждане на всяка култура, която засаждате в градината си.

За краставиците е най-добре да растат в ред на разстояние 20 см на насажденията едно от друго. Тези прости мерки ще ви позволят да защитите почвата от пресушаване и да си гарантирате по-рядко поливане.

Защо поливането е ключът към правилното отглеждане на дини?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес