Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двата най-добри тора за пипера

20 юни 2024, 08:42 часа
Реклама

Много градинари се надяват да получат богата реколта от пипер през лятото. Но за да угодите на тази придирчива култура, трябва да се погрижите за осигуряването на необходимите хранителни вещества.

Чушките обикновено се отглеждат чрез разсад. Но вече две седмици след като сте го засадили на постоянно място, това растение ще се нуждае от торене. По този начин пиперът ще може да се адаптира след стреса, който му причинява пресаждането.

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

В случая йодът е ефективен тор за развитието на плодовете на пипера и може да има положителен ефект върху вкуса. За пръскане и поливане на чушките през лятото се препоръчва йоден разтвор и тор с дрожди.

Как да подхраним чушките през юни

За да може пиперът да расте по-добре през юни и да даде големи плодове, трябва да се погрижите за правилното хранене. И за първото торене йодът се е доказал добре - той не само помага за развитието на плодовете, но също така може да има положителен ефект върху техния вкус.

Рецептата за тази добавка е удивително проста – трябва само да вземете 7 капки йод и да ги разтворите в 2,5 литра вода. Разтворът трябва да се използва за пръскане на пипера вечер или сутрин. Това трябва да се прави при облачно време, така че листата да не бъдат изгорени от пряка слънчева светлина.

Тор с мая - коже да се използва три пъти през целия сезон. За първи път - веднага след засаждането на разсад, а след това по време на цъфтежа и плододаването. За първото подхранване трябва да поставите няколко грама обикновена мая в дупката по време на засаждането на пипера и да я смесите с почвата.

Но когато културата започне да цъфти, ще трябва да разтворите половин килограм мая в 4 литра вода и да оставите разтвора да се кисне в продължение на няколко часа на топло място. Преди употреба концентратът трябва да се разтвори във вода в съотношение 1 към 10. След това растението трябва да се полие с този разтвор.

В периода на плододаване се използва друг тор с мая. За приготвянето му трябва да разтворите 20 грама суха мая и 300 грама захар в 10 литра вода и да оставите разтвора да се настоява. След 3 дни концентратът трябва да се разреди с вода в съотношение 1 към 10. Използва се за поливане в корените на растенията.

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес