Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черни петна по листата на розите: Най-добрите бабини лекове

01 юли 2024, 11:54 часа

Черните петна са неприятна болест, която може да засегне някои растения, включително и розите във вашата градина, да им придаде неприятен вид. Освен това, ако не се погрижите навреме, растенията могат да умрат.

Реклама

През лятото, както и през пролетта, много рози могат да пострадат от различни заболявания и веднага щом градинарите започнат да забелязват признаците им, трябва да предприемат съответните мерки. Черните петна по розите са много разпространени - гъбично заболяване, поради което листата се покриват с тъмни петна и пожълтяват.

2 лъжици от това и розите ще цъфтят до октомври

Черно петно ​​може да повреди розите в градината и да доведе до тяхната смърт, така че навременното лечение е важно.

Градинарите трябва да отстранят засегнатите растителни части и да третират розите с фунгициди или народни средства.

Народните средства, като инфузия на чесън или глухарче, могат да бъдат ефективни в ранните стадии на заболяването. Третирането на розите трябва да се извършва в период без валежи, за да се гарантира неговата ефективност.

Третиране на розите срещу черни петна

Причинителят на черните петна може да бъде забелязан върху стъбла, тръни или паднали листа и след това да се разпространи по целия храст. И веднага след като забележите първите признаци на заболяването, трябва да премахнете засегнатите части на цветето и едва след това да третирате храстите с фунгициди или народни средства.

По принцип народните средства работят в ранен стадий на заболяването. Ето някои инфузии, които можете да използвате:

Запарка от чесън - 500 грама счукан чесън се залива с 5 литра вода, след което разтворът се прецежда в друг съд и се добавят още 10 литра вода.

Запарка от глухарче  - залейте 400 гр наситнени растителни части от растението с 10 л вода. Настоявайте за 3 дни.

Инфузия на оборски тор - тази съставка трябва да се разреди във вода в съотношение 1:20.

Отвара от кори от лук - залейте 1 килограм лючени люспи с 2 литра вода и оставете да заври. След това оставете течността да престои 3 дни, прецежда се и се добавят 4 литра вода.

Разтвор на йод - 10 милилитра от лекарствения продукт трябва да се разтворят в 4 литра вода.

Розовите храсти трябва да се пръскат с разтвори. Но за обработка трябва да изберете такава дата, че през следващите 3 дни изобщо да няма дъжд, в противен случай обработката няма да е ефективна.

5 признака, които издават, че розите в градината ви са вече стари

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес