Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на зеле - какво да направите, за да не се напукват зелките

03 юли 2024, 13:08 часа
Реклама

Отглеждането на зеле изисква много търпение и грижи, особено ако целта е да отгледате плътни и сочни зелки. Един от основните проблеми, с които се сблъскват градинарите, е напукването на зелките.

Защо зелевите глави се напукват и как да се предотврати този проблем?

Напукването на зелевите глави обикновено се случва поради внезапна промяна на влажността.

След суша, последвана от обилни дъждове или задържането на излишна вода главите на зелето започват бързо да наддават на тегло, а горните листа не могат да издържат на вътрешното налягане, което води до появата на пукнатини.

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

Интензивният растеж на зелето в последните етапи на узряване също може да провокира напукване. Един от ключовите аспекти за предотвратяване на напукване на зелето е правилното поливане.

Редовното и равномерно поливане помага да се поддържа стабилно ниво на влага в почвата. Най-добре е зелето да се полива рано сутрин или късно вечер.

Разрохкването на почвата около зелето позволява по-добро проникване на вода и въздух до корените, което спомага за поддържането на оптимални условия за растеж на растенията.

Мулчирането също играе важна роля. Предотвратява бързото изпаряване на влагата от почвата, като я поддържа по-равномерно влажна. Като мулч може да се използва слама, торф или компост.Някои сортове зеле са по-устойчиви на напукване от други.

Градинарите, които са изправени пред този проблем, може да помислят за засаждане на сортове като „Глори“, „Глоуб“ или „Копенхаген“. Тези сортове се отличават с плътни, устойчиви на напукване глави.

Прекомерното прилагане на азотни торове може да доведе до бърз растеж на зелето, което увеличава риска от напукване.

Важно е да се поддържа баланс в храненето на растенията, като им се осигурява не само азот, но и калий, който укрепва структурата на зелевите глави и ги прави по-устойчиви на външни влияния. Редовното прилагане на органични торове като компост или хумус също ще помогне за поддържането на здравословен растеж на зелето.

Навременното прибиране на реколтата също е важен аспект за предотвратяване на напукване на зелките.

Важно е да не пропуснете оптималния момент за прибиране на реколтата, когато зелето е достигнало максималния си размер, но все още не е започнало да се напуква. Откъсването му сутрин или вечер също помага да се запази свежо и да се предотврати повреда.

Вредители като зелеви мухи и листни въшки могат да причинят отслабване на растенията, което ги прави по-податливи на напукване. За да избегнете това, трябва редовно да инспектирате растенията и своевременно да контролирате вредителите. Ефективен и безопасен метод за защита е използването на биологични методи, като насекоми-хищници или органични инсектициди.

За да се предотврати напукване, е важно да се гарантира, че зелето расте равномерно. Това може да се постигне чрез редовни грижи за растенията, включително торене, поливане и разрохкване на почвата.

Също така е необходимо да се наблюдават метеорологичните условия и, ако е необходимо, да се предпазват растенията от екстремни метеорологични явления като силен дъжд или суша.

Някои градинари използват метода на леко нараняване на корените на зелето, за да предотвратят напукване. Това забавя притока на вода и хранителни вещества към главата, което помага да се избегнат внезапни скокове на растеж. Но методът изисква предпазливост и опит, за да не повредите растението.

Билката, от която се приготвя най-добрият тор за зелето

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес