Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този тор ще увеличи реколтата на краставиците няколко пъти

05 юли 2024, 10:29 часа
Реклама

Всеки градинар, който иска богата реколта от краставици, трябва да наблюдава насажденията и да ги тори навреме. През юни краставиците вече трябва да цъфтят и при благоприятни условия могат да се появят първите завръзи. За да ускорите този процес и бързо да опитате първите плодове, пригответе тора по тази рецепта.

Времето на цъфтеж е изключително важно за бъдещата реколта. По-добре е да добавите калиев хумат, който ще компенсира липсата на хранителни вещества.

Торене на краставиците за богата реколта

За 10 литра вода ще ви трябват 100 милилитра калиев хумат. Необходимо е торът да се смеси, след което можете да започнете торенето.

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Разтворът се нанася върху лехите чрез поливане. След 10-15 дни трябва да повторите процедурата. Не трябва да торите с калиев хумат по-често, за да не провокирате излишък от хранителни вещества. Градинарите  с опит твърдят, че след няколко хранения добивът ще се увеличи пет пъти. За листно подхранване могат да се използват и торове на основата на калиев хумат.

Тънкости при торене на краставиците с калиев хумат

Торът трябва да се разрежда стриктно в съответствие с инструкциите, които задължително са посочени на всяка опаковка.  Необходимо е торенето с него да се извършва след поливане - след около 1,5 - 2 часа.

Калиевият хумат трябва да се разрежда в топла вода, която е имала време да се затопли под слънчевите лъчи. Краставиците (както и други зеленчукови култури) не обичат студена вода.

Ако поливате краставиците със студена вода, това ще им навреди. Поради поливане със студена вода, краставиците спират да растат, плодниците се разпадат и като цяло растението умира.

Ето защо, ако по краставиците се появят признаци на заболяване: пожълтяване на листата и слаб растеж на краставици, калиевият хумат ще поправи всичко. Освен това много бързо, още на следващия ден ще можете да видите чудодейния ефект от торенето.

След като краставиците започнат да дават плодове, е необходимо да продължите да ги подхранвате със сложни торове, които ще помогнат на храстите да се развиват и плододават нормално. Преди да приложите тези торове, трябва да съберете всички вече узрели краставици. И на този етап е най-добре краставиците да се торят с калиев хумат. За тази цел е подходящ както сух калиев хумат (на прах), така и течност.

Това лекарство се е доказало отлично като тор и може да се използва за всички градински култури. Този тор е богат на хуминови и фулвинови киселини. В допълнение, той съдържа много микроелементи, включително: магнезий, бор, калий, калций и различни витамини.

Всичко това е изключително необходимо за краставиците точно на етапа на плододаване, тъй като по това време те се нуждае от допълнително торене, така че всички появили се плодниц да не пожълтяват и след това да се образуват плодове.

Торене на краставиците за бърз растеж - това е най-добрият тор

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес