Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 4 на най-трайните градински мебели

05 юли 2024, 09:23 часа
Реклама

Лято е и е истински приятно когато прекарваме повече време на двора или терасата, отпуснати в удобни и красиви мебели. И докато стилът и дизайнът на мебелите зависят изцяло от личните предпочитания на всеки, то издръжливостта се влияе в най-голяма степен от материала, от който са изработени.

Затова решихме да направим бърз преглед на най-добрите столове, маси, дивани и тенти за открито. Прочетете ги, за да инвестирате добре и в комфорта, и в мебелите си.

От ковано желязо

Кованото желязо от векове се използва за изработване на градински столове, пейки и маси. И за това има причина – това е буквално най-издръжливият материал на всички времена. Но желязото има нужда от поддръжка, тъй като ръждата лесно го уврежда. За целта трябва периодично да подновявате защитното покритие от боя или лак. 

Мебелите от желязо имат две основни неудобства: тежки са за преместване и се нагряват силно от слънцето, дори ако са боядисани в светли цветове. Но могат да превърнат градината ви в романтична винтидж приказка със своите красиви завъртулки и форми. 

От ковано желязо могат да се изработват и впечатляващи и здрави конструкции за тенти, които да допълнят дизайна на пространството.

Алуминий и неръждаема стомана

По-бюджетни метални мебели са тези от алуминий или неръждаема стомана. В повечето случаи се налага те да бъдат прахово боядисани, за да се запази трайността им.

Добре е да ги пазите от удари, тъй като при алуминия лесно се получават драскотини и вдлъбнатини. Толкова е лек, че понякога вятърът може да издуха столовете и масите. Освен това, те също се нагряват от слънцето. Сложете им красиви възглавнички, за да се чувствате комфортно.

Този вид метали нямат нужда от съществена грижа, тъй като са устойчиви на корозия. Ще можете да се радвате на формата и вида им десетилетия наред. Допълнително предимство е, че понасят добре и морската сол, така че са прекрасен избор за крайбрежни имоти.

От дърво

Въпреки всички съвременни синтетични материали, дървото остава най-елегантният материал за градински мебели. Малката тайна е, че не всеки вид дърво е достатъчно добър и дълготраен.

За да се наслаждавате на вашите градински маси и столове дълги години наред, препоръчваме да изберете тиково дърво или друго твърдо дърво. Да, ще има нужда да го почиствате добре и да нанасяте нов слой байц или защитен лак веднъж годишно, но тези мебели понасят много горещини, студове и дъждове. Те са елегантни и излъчват естествен уют. Остават с приятна температура дори в най-големите горещини, което е допълнителен плюс по отношение на комфорта по време на почивката ви навън.

От синтетичен ратан

Естественият ратан няма висока устойчивост на слънце и влага, но това днес е преодоляно чрез синтетични влакна, от които се плетат мебели, имитиращи плетката на ратана. Те могат да бъдат много удобни, тъй като са леки и не се нагряват. Освен това са много лесни за почистване и не изискват никакви грижи, освен да ги измивате периодично.

По-некачествените нишки имат склонността да избледняват от слънцето и да се прокъсват за сравнително кратко време. Затова препоръчваме да избирате комплекти градински мебели от възможно най-хубавия ратан. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес