Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви цветя НЕ трябва да се държат у дома - поличби и вярвания

03 юли 2024, 12:44 часа
Реклама

Украсата на дома с цветя не само създава уют и радва окото, но и спомага за привличането на положителна енергия. Въпреки това има много признаци и вярвания, свързани с различни видове растения, които могат да донесат лош късмет или отрицателна енергия.

Какви цветя не трябва да държите у дома според народните вярвания и поличби?

Лилиите често се свързват с траур и тъга. В древните култури те са били смятани за цветя, които носят тъга и меланхолия. Те често се използват на погребения и в ритуали за сбогуване, така че присъствието на лилии в дома може да създаде тъжна атмосфера. Смята се, че лилиите могат да причинят раздяла и раздор в семейството, да привличат нещастия и провали.

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Кактусите, със своите бодли и груб вид, символизират самота и конфликт. В народните вярвания те се свързват с раздор и враждебност. Отглеждането на кактуси в къщата, особено в спалнята или хола, се счита за лоша поличба, тъй като те могат да допринесат за чести кавги и напрегната атмосфера сред членовете на домакинството.

Увивни растения като бръшлян често се възприемат като символи на задушаване и затвор. Смята се, че присъствието им в дома може да „задуши“ щастливите събития и да създаде усещане за застой и депресия.

Езотериците считата, че такива растения могат буквално да „изсмукват“ енергия от околното пространство, носейки на своите собственици чувство на умора и апатия.

Папратите, въпреки своята красота и непретенциозност, в народните вярвания се свързват с отрицателна енергия. Те се считат за "вампири", поглъщащи жизнеността и енергията.

Не се препоръчва да държите папрати в жилищни помещения, тъй като те могат да донесат чувство на тревожност и безпокойство в дома, а също така да повлияят негативно на здравето и благополучието на членовете на домакинството.

Фикусът с големите си зелени листа е перфектното растение за създаване на уютна атмосфера. Въпреки това, в някои култури се смята, че фикусът привлича самотата и насърчава раздялата. Хората вярват, че наличието на фикус в къщата може да отчужди потенциалните партньори и да доведе до раздор в личните отношения. Ето защо, въпреки красотата му, много хора предпочитат да избягват това растение.

Монстера е друго цвете, което не трябва да се отглежда у дома. С необичайната форма на листата си това цвете изглежда екзотично и привлекателно. Въпреки това, в някои вярвания то символизира непредсказуемост и хаос.

Смята се, че монстерата може да внесе хаос и нестабилност в дома, нарушавайки хармонията и спокойствието в семейството. Нейното присъствие в къщата може да предизвика неочаквани и неприятни събития.

Орхидеите са известни със своята красота и изящество, но в някои култури се смятат за символ на измамата. Смята се, че орхидеите могат да създадат илюзията за благополучие, скривайки негативни събития и неуспехи. Присъствието на орхидеи в дома може да внесе усещане за нестабилност и измама, особено в личните и семейни отношения.

Сукулентите, подобно на кактусите, често се свързват със самотата. Не се препоръчва да ги държите в къщата, тъй като те могат да привлекат самотата.

Гераниумът е не само красиво растение с приятен аромат, но и истински лечител. В някои вярвания обаче се свързва с конфликти и кавги.

Всички растения с остри или бодливи листа се считат за символ на агресия и раздор. Поради това е по-добре да избягвате отглеждането им у дома.

Цветята, които може да засадите под дърветата в градината

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес